Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Autore, ve své úvaze o nutnosti odstrašení pachatelů se dopouštíte omylu. Lumpa vůbec nezajímá případný možný postih - on je přesvědčený, že zrovna jeho nikdy nedopadnou!

Tato víra platí i pro mnohonásobné recidivisty, protože jeho sice už několikrát chytili, ale teď se jim to už zcela určitě nepovede! A pokud (snad) ano, tak on už kriminál důvěrně zná a ví, že to není nic až tak strašného.

Proto se domnívám, že je třeba skoncovat s frázemi o "převýchově" a nutnosti zachování jakýchsi "lidských práv" pro pachatele úmyslných trestných činů, stejně jako s frázemi o nutnosti poskytování opakovaných životních příležitostí.

Pokud bude trest koncipován jako silně odpudivá a nepříliš humánní forma pomsty společnosti a pachatel bude mít dostatečně dlouho "vypálen" jakýsi společenský cejch veřejného škůdce tak, aby všichni věděli "s kým mají tu čest", bude společnost opatrnější a jeho pole působnosti se značně zúží.

1 0
možnosti
PH

A právě o to jde, aby si lump rozmyslel, zdali se mu vyplatí být lumpem. Třeba v Japonsk, jak jsem četl, je nízká kriminalita z toho paradoxního důvodu, že zločinec s vysokou pravděpodobností ví, že bude chycen - je to zvláštní, ale je to tak.

0 0
možnosti
PD

Bral bych to doživotí, kdyby to bylo doživotí. Praxe je, že když vrah po15-20 letech požádá a splní-li podmínky, je na podmínku propuštěn a Vám, jako pozůstalému nebo svědku, ani nedají vědět. V některých US státech bez souhlasu pozůstalých nemůže z vězení.

1 0
možnosti
PH

Doživotí je samozřejmě cesta, ale jak už tady zaznělo v jiných příspěvcích - je to trest se stravou, bydlením, s hromadou času na přemýšlení, a pravděpodobně i částečným zešílením.

0 0
možnosti
JB

J24a32n 42B98u75r92d90a

24. 1. 2020 14:34

Již samotné (většinou dost dlouhé) čekání na trest smrti je porušením zákazu mučení a nelidského a ponižujícího zacházení, říká ESLP.

Každopádně to s tím způsobem vykonání trestu, co píšete na konci, je příšerný středověk. Komu pomůže, že bude někdo umírat o deset vteřin nebo pár minut déle?

0 0
možnosti
PH

Ona i ta vražda před samotným výkonem trestu je středověkem - a i stejně středověké je pak onen způsob vymahání pocitu zadostiučinění.

1 1
možnosti
MS

Když byl v 90 letech trest smrti zrušen, Bral jsem to jako známku vyspělosti naší společnosti. Riziko omylu je nenulové a doživotní vězení ve většině případů je dostatečné.

Je otázka, co je věší strašák pro vězně, jestli představa několika let ve vězení a potom konečná, nebo (doufejme) bezútěšná představa že v týhle mrňavý cele strávim zbytek života.

Samozřejmě se najdou jedinci, kteří ani jednomu z těchto stereotypů neodpovídají, ale jak se říká, vyjímka potvrzuje pravidlo.

Pro společnost je nejdůležitějši dosat takovéto jedince z veřejného života. K tomu doživotí většinou postačí.

Pobavil mne návrh trest srmti jednou za 5 let. Lidská mysl je potvora a jsem si jistej že po první popravě se vyrojí spousta darebáků, co si budo ujistí, že jsou "v bezpečí".

A co se přiznání týče, nezapomeňte, že Milada Horáková se taky přiznala.

V současnosti bych zavedl TS za jediné: Za terorismus. Pokud jsem výše uvedl, že ve vězení je společnost od vinníka ochráněna, tak pokud někdo bere vězení jako verbovací platformu, tak zde je IMHO trest smrti na místě.

0 0
možnosti
PH

Rozumím. Názor. Jen bych podotkl s těmi pěti lety, že bylo to nebylo (a hádám, že pan vyšetřovatel to ani tak neviděl) něco jako, hele máme výročí, někomu ho dáme - ale že by byl jednou za tři, jednou za pět, jinými slovy, že by se nedávaly dva za rok.

0 0
možnosti
  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik