Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Pavle (mám pocit, že jsme si potykali, ale kdyžtak začnu zase vykat).

Máš pravdu, že zdánlivě se nic neděje a současná doba také není ideální. Z hlediska čistě filosofického byli komunističtí vůdci (Lenin, Marx, Engels) největšími filosofy svého století, dva poslední jmenovaní dokonce položili základ dnešní ekonomii a tuším i marketingu.

Z hlediska čistě filosofického mají víra, komunismus a dokonce i nacismus jedno společné. Mají povyšovat člověka fyzicky, duchovně, morálně i eticky.Tak jako autoři Bible (Bůh a jednotliví evangelisté), Nadčlověka (Nietzche) ani autoři marxismu-leninismu (výše zmínění) ovšem nepočítali s lidský elementem a tím, jak dokáže zničit, na co sáhne (kladivo na čarodějnice, křižácké války a jezuité, nacismus a v poslední řadě i komunistické puče a čistky).

Zkrátka tak, jako bychom nedovolili, aby rozhodné slovo ve vládě získali bigotní katolíci (či dokonce fanatici), (neo)nacisté, tak je zkrátka většina české populace ve střehu, když se k moci dostávají komunisté (ať mají zkratku KSČ nebo KSČM).

Skutečnost, že mohou svůj vliv zvyšovat, byvše schovaní za mocnou vedoucí stranu stylem "já nic, já muzikant", tedy vlastně nenesou odpovědnost, ale "něco za něco", je možná ještě více alarmující. Takže ačkoliv si vážím pana Vojtěcha Filipa (jeho zkušeností, ale i právnických i protokolárních vědomostí) a obdivuji ho i jako zdatného rétora, jsem znepokojena, když se stává vedoucí osobností naší politiky, o to hůře, že "jen" stínovou. .

Myslím, že neexistuje občan naší země, kterého či jehož rodinu by komunismus nezasáhl. Patřím mezi ně. A právě proto budu, co budu dýchat, bít na poplach, kdykoliv někdo označí komunisty za demokratickou, státotvornou stranu, ergo učiní-li tak jen z čirého prospěchářství stylem "po nás potopa".

11 2
možnosti
PH

Zdravím (ano tykali, ale na v diskuzi všem vykám, aby diskutéři neměli pocit, že jsem k někomu milejší) - celé je to o tom, že já věřím v lidi. Přestože kolem vypadají věci, jak vypadají, a lidi se chovají, jak se chovají - tohle je jedna z těch šancí ukázat, že nejsme takoví prospěcháři, kterým je všechno jednou a jsou raději ovcemi než opravdovými lidmi. Věřím, že kdyby se komunisté dostali k větší moci, ne pouze té stínové, že by lid dokázal ukázat, co v něm je, a nedovolil by stejný proces jako v roce 1948. Ukázali by, že se skutečně umí z minulosti poučit. A pokud ne - taky by bylo o nás jasno.

Pořád lidi svazuje minulost a vzpomínky. Ano. Ale jak jsem napsal, věřím, že ta strana na svém počátku byla jiná. Změnily ji okolnosti - a přirozeně lidé. A já právě věřím, že ti lidé jsou už dál.

6 1
možnosti
JO

Vy nevíte co vám má na nich vadit? Neposloucháte to co říká Filip, Kováčik, Grebeníček, Grospič atd. , jak by s tím tady nejraději zatočili? Demokracie je pro ně pouze nutné zlo, protože nemají dostatečnou sílu a umožňuje jim stále jakýms takýms způsobem vegetovat na politické scéně a financovat svou stranu z volebních příspěvků. Demokracie pro ně není cílem, ale pouze prostředkem k převzetí moci. Myslíte si, že kdyby získali ve volbách nadpoloviční většinu, že by tady demokracie nadále byla? Inspirovali by se v čínském modelu a bylo by to. Začli by se znárodňováním strategických podniků a postupně by šli dále. Ano, asi by to nevypadalo jako v padesátých letech, ale kdoví?

14 2
možnosti
PH

Ano, a o to mi jde. Já si právě myslím, že by to nevypadalo jako v padesátých letech. Že mi lidi už tu sílu máme ukázat, jak jsme se z minulosti poučili, a dokážeme se dát dohromady. A pokud ne, ani v tomhle případě, když by některé věci byly jasné - tak si snad ani nic jiného nezasloužíme. Nehledě na možnost, že by se poté, za několik let diktatury, objevila možnost, že podobné strany už nebudou existovat a zruší se, jak tomu mělo být v roce 1989.

1 3
možnosti
JZ

Tak já jsem velký kritik toho laciného antikomunismu, který dnes číhá na každém rohu a nejvíce ze všech ho prosazují socialističtí vlezdozádelníci z TOP 09, kteří nejednou prosazovali levicovější řešení než samotná KSČM.

Ale že bych šel až tak daleko jako vy a tvrdil, že KSČM je vlastně úplně v pohodě strana, tak to vážně ne. A vy vlastně takto těm zmíněným antikomunistickým hampejznicím nahráváte.

8 0
možnosti
PH

Žádná strana není v pohodě, ale vy jistě narážíte na odstavec s První republikou - a to je pravda, ta strana tehdy jiná byla, a celkem v pohodě, ve vašem jazyku, změnily ji až okolnosti s válkou a samozřejmě Stalin.

1 0
možnosti
AK

Nejde o diktaturu, ale spíš o znepokojivé paralely s totalitou minulého režimu v režimu současném:

Kouřit v hospodě nesmím.

Policajti mě sledují na internetu.

Do domu mi smí přijít bůhvíkdo a kontrolovat bůhvíco.

Francouzům musím platit nesmyslné částky za vodu.

Po Evropě se potulují statisíce lidí o nichž nikdo nic neví - kromě toho, že nás moc rádi nemají a že občas někoho okradou, znásilní nebo okradou.

V téhle situaci se mám bát koho? Komunistů? Proč? Že seberou Volkswagenu fabriku v Mladé Boleslavi, zavedou povolení na cesty do zahraničí nebo že budou děti nutit studovat marxismus? A ne politiků našich i těch EU, co zase vymyslí nebo nedomyslí?

14 4
možnosti
Foto

Za totality se snad v hospodě kouřit mohlo? A ani policajti vás nesledovali na internetu. Telefony a korespondenci sledovali, ale nestačili to číst. Vaše obavy nejsou na místě.

2 4
možnosti
VE

Nemusí vám vadit nic. Mně vadí že komunisti jsou buď úplní blbci, pokud věří v socializmus, který zákonitě selhává jako ekonomický model i jako politický systém- vede k diktatuře. To se týká voličů KSČM. Nebo jsou to lumpové, kteří v se jenom tváří že věří v socializmus a jde jim jen o koryta. Otevření lháři - vrcholní politici KSČM. Současný systém ideální není, ale kdo může říct že "neuvědomujeme si, že třicet let žijeme v jiné diktatuře se jménem demokracie a humanita..." je u mě mašíbl.

13 1
možnosti
PH

To mě přirozeně taky napadlo, že by byli rozděleni na dvě názorové poloviny. Ale co když jim jde o to vytvořit jakýsi fungující střed. Netvrdím socialismus s lidskou tváří, to už tady bylo - ale něco jiného. Když se kouknete, tak kapitalismus pro nás není, ten pro nás nebude ještě tak dvě generace. Mnozí lidé ho nechápou, topí se v něm, a proto jsou komunisté stále voleni. Jak citujete moji pasáž, měla jste ji citovat dál, takhle je to dost vytržené z kontextu.

2 1
možnosti
LB

"My, komunisté, jsme lidé zvláštního ražení.

J.V. Stalin

6 0
možnosti
Foto

David Vlk, 2018: Víte, já ležel předevčírem s manželkou v posteli a bavili jsme se o tom, jak se oba stydíme, kam se ta naše česká politika a naše republika s ní dostala.

Nikdy v životě jsem to tak necítil jako teď, protože my jsme se tam dostali zcela dobrovolně a to bolí dvojnásob.

0 0
možnosti
LC

... chápu ty, kteří mají z té doby opravdovou bolest... Třeba takového europoslance Štětinu. ;)

3 0
možnosti
DV

D32a72v86i70d 56V82l76k

14. 7. 2018 18:41

Jo tak Vy žijete posledních 30let v diktatuře??? Víte pane Hewlite komunistická ideologie má na svědomí nejvíc obětí v dějinách lidstva,ale to byste si o tom musel něco přečíst. Nešekal jsem od Vás, že napíšete takovouhle hloupost. Při Vašem talentu a hromadě Vašich literárních ocenění 8-o. Jinak pokud byste se rozhodl, že tady v té demkratické diktatůře nedokážete žít a raději se odstěhujete do KLDR, přispěji Vám solidárně na letenku.

My drobní živnostníci máme totiž sociální cítění s Vámi proletáři. Za tři "V" zdraví Vlk;-D;-D;-D

14 10
možnosti
JH

J22a66n 91H68u78r86k48a

14. 7. 2018 19:00

ježíš kde jste studoval proboha a ještě se prezentovat takovou blbostí o množství 8-o že vám to strašidlo Komunismu zatemnilo hlavu sundejte růžové brýle a rozhlédněte se po světě kdo nejvíce vyvolává konflikty kolik států je v područí komunismu a kolik lidí na světě je ve válkách a v bídě a hladomoru díky podnikání jedinců kapitalistů ...

8 4
možnosti
AL

Když vidím příspěvek váženého pana Macka níže, tak jsem si neuvědomil, že jsem doposud nedal karmu.

Zasloužená karma.

Děkuji panu Aleši Preslerovi za nádherný příspěvek.

R^

5 1
možnosti
Foto

Rozumné a střízlivé hodnocení, karma ...

6 5
možnosti
  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik