Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude Elsa lesba?

V dnešní době velkých starostí není marné tyhle velké starosti vyměnit za jiné, menší, podružné, a vyčistit si tak hlavu a chvíli ji lámat jiným směrem. Hlava tak neztratí rovnováhu. Když je pořád na jednu stranu, snadněji blbne.
Královna Elsa - Království Arendelle

Co si budeme povídat, jako společnost děláme pro skupiny menšin mnohé – vesměs to pozitivní. Někdo to bere jako ústupek, jiný zase jako vyrovnání se standardu. Je jen na Vás, kam patříte. Mluvím teď o menšině s jinou orientací, než je orientace heterosexuální. Už dříve jsme měli různé kluby, v jednom z nich jsem se kdysi před mnoha lety ocitl i já, byť nejsem homosexuál, a hrál pro kamaráda nového milence, aby se ten starý naštval (pak se usmířili), už dříve se mluvilo o toleranci a vyrovnání se většině, pak přišly uzákoněné partnerské svazky a nyní se rokuje o dalších krocích, kterým je třeba možnost adopce potomka párem stejného pohlaví.

A jedeme dál. Někomu se to může zdát jako nevkusné, nebo spíš nepřirozené, mění se i kultura, nebo řekněme její vnitřní formy. Mluvím teď o pohádkách. Holanďani již před dvěma lety vypustili do světa pohádku, v níž se princ zamiloval do prince, a právem tak vzbudili po světě ohlas. Ne vždy pozitivní. Ostatně já pohádku nečetl, takže nevím, jak to s tím princem bylo, jestli třeba náhodou k volbě nedošlo až po seznámení se se všemi princeznami, podle hesla: Lepší nežli dívčí záda, holý zadek kamaráda. První vlaštovka již však byla na světě. Ale byla sama a brzy chcípla.

Každý, kdo je na pohádky, na velké pohádky, ví, že trend již po desetiletí určuje firma Disney, ten Disney, který je od Holandska až za mořem. A léta nic. Sice byl takový malý humbuk s rádoby homosexuálem ve filmu Kráska a zvíře, ale šlo spíše o reklamu nežli o skutečný krok do neznáma.

Hodně se změnilo po filmu Frozen – Ledové království. Jen pro přesnost. Dvě ségry, jedna umí čarovat, hodně sněhu, legrační sněhulák, hitovka Let It Go, bla bla bla a všechno to dohromady vydělalo přes miliardu dolarů.

Nejsem jediný, jak jsem pochopil z diskuzí, kdo si všiml, že královna Elsa vykazuje znaky, které jako by se přímo nehodily na model typické princezny a poté královny. Kdo to viděl, musel si všimnout, jak se třeba koukala po všech těch chlapech kolem. Pravda, je to královna, ale ten pohled nebyl o tom vůdci, jako spíš o tom pohrdání. A k ségře taky nebyla kdovíjak chladná. Ne že by se schylovalo k incestu, to by Disney překvapil i mě, ale jak jí odrazovala od těch chlapů (byť dramaturgicky v dobrém kvůli ukvapeným závěrům ohledně partnerství), a Kristoffa nakonec vzala na milost, ačkoli taky z něj radostí šipky do sněhu neskákala.

A ještě považte ta písnička: "Ráda sněhuláky stavíš". Jako by autoři jasně něco naznačovali. Kdysi něco dělala, a už se jí nechce. Asi pochopila, jak špatné to pro ni je a jak se jí to už nelíbí. Zaměňte slovo sněhulák za jiné, a máte jasno. Ona už stavět nechce.

(O písničce Let It Go netřeba mluvit, kdo slyšel původní text, má jasno.)

Jak jsem podotkl v úvodu, rád si čistím hlavu od starostí starostmi jinými, a jak jsem vyrozuměl nejsem zdaleka sám. A jak se najednou najde víc lidí s jinými starostmi, snadno se objeví i něco dalšího – ano, petice.

Na petice je vždycky správný čas. Podívejte se dneska kolem sebe, kolik se jich vyrojilo společně s předvolebními sliby a balónky. Takže slovo dalo po světě slovo a je tu i ta naše. Já vás na ni odkazovat nebudu, to není smyslem tohoto blogu, ale už jsem ji podepsal. Jsem citlivka – zatímco něco je mi jedno, když si však představím chudinku animovanou Elsu, samu samotinkou, jak sedí na trůně, chladné ruce v klíně, který bude taky brzo chladný, derou se mi do očí slzy.

Navíc jsem navrhl, aby se nová přítelkyně jmenovala třeba princezna Kristýna. Kristýna a Elsa – Elsa a Kristýna, to je mazlivý už na vyslovení.

No uvidíme. Start se zatím se povedl a tvůrci na příští rok ohlásili pokračovaní pohádkového hitu. Jestli dají na petici se tak ukáže až časem. Ale sami víte, jak to s peticemi chodí.

PS: Než si začnete myslet, že jsem úplně zešílel, podívejte se na po titulkovou scénu Ledového království. Sněžný obr, Elsy sluha, tam v jednoduchém gestu změní svoji identitu. Disney jako by právě kousl do jablka s názvem transsexualita. Je otázkou, zdali to jablko před tím nepatřilo Sněhurce.

Autor: Pavel Hewlit | středa 26.9.2018 20:53 | karma článku: 17,46 | přečteno: 2858x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1993x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik