Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gremlini a Senát ČR

Někdy se psaní článku vyvrbí ze zcela dadaistických končin, až se sám pisatel diví, kam ho tentokrát vítr zavál a o čem a jak píše. Kdo kdy psal, ví – a kdo kdy tvořil cokoliv jiného, ví taky.

Pamatujete na Gremliny? Přelom osmdesátých a devadesátých let. Ze začátku takový malý, chlupatý, roztomilý, trochu jako mončičák. Dle filmové legendy přišli (y – ale budu se držet toho měkkého) z Asie a jsou nastrkováni do přístrojů denní potřeby, a to jenom proto, aby škodili a vás doháněli k šílenství.

Vlastnit takového Gremlina není nic jednoduchého, protože se musíte řídit třemi přísnými pravidly. Za prvé, nesnáší světlo, sluneční ho dokonce může zabít. Za druhé, nikdy se nesmí namočit. A za třetí, a to je vůbec nejdůležitější, nikdy mu nesmíte dát najíst po půlnoci. To se pak dějí věci. To už není ten hezký chlupatý Gremlin – spíš něco, co vypadá jako velká obnošená slizká ponožka se špičatýma ušima (plus samozřejmě údy).

A teď k tomu, proč je v názvu článku slovo Senát. Asi by bylo jednoduché, krátkozraké nebo i laciné napsat, že politik se vlastně takovému Gremlinovi podobá víc, než si sám myslí. Na sluníčko moc nesmí, nerad se do něčeho namáčí, a když ho nakrmíte po půlnoci, a pořádně, a nejlépe něčím finančním, zakuklí se a pak se z něj vyloupne něco odporného, co vás už nemá rádo, je zlomyslné, škodí a vy jste z něj zklamaní.

Kdepak – o tomhle psát nechci. Spíš mě právě dneska psaní zajímá jako proces s otázkou Proč?, než abych řešil jakousi politiku. Senátorům, ostatně i jiným politikům, se dávají různá jména den co den, takže v tomhle netřeba nosit dříví do lesa.

Když píšu nebo jenom tak brouzdám po internetu, poslouchám staré magnetofonové kazety. Pro mladší vysvětlím, že magnetofonové kazety jsou MP3 na pásku a na rozdíl od čehosi digitálního se tyhle MP3 dají přetáčet tužkou nebo propiskou. Jak a proč, to by bylo na dlouho – ale ti, co kdysi vlastnili walkmana ví, co to je šetřit baterky a přetáčet manuálně.

A tak poslouchám a najednou slyším skladbu z Gremlinů (mám na páskách i soundtracky), takovou tu vlezlou, ústřední melodii, která zní trochu jako kvákání a slyšíte ji asi takhle: Kva kva kva kváááá kvááá kváááá, kva kva kva kváááá kváááá kváááá, kva kva kva kváááá kva kva kva kvakvakváááá – už chápete že jo? A jak to poslouchám, čtu článek o tom, jak několik neúspěšných kandidátů na prezidenta zvažují do Senátu svoji kandidaturu.

Inu proč ne. Pokud nechcete zůstat stranou a hodláte ještě na jisté posty útočit, není dobré se vzdalovat. Stejně tak není dobré nevyužít vlnu popularity a nesvést se na ní. To tak chodí. A do toho Gremlini.

Kva kva kvááááá.

U takovýho Gremlina hned víte, na čem jste. Pokud slintá, prská a v ruce drží nůž nebo bouchačku (ano byl to film pro děti, pro americké děti), asi se s vámi nechce kamarádit. Ale co takový budoucí Senátor? Kde se vzal, tu se vzal (zval se), usmívá se, třese vám rukou, cítí podporu usměvavých lidí a mluví o spokojeném zítřku.

Taky řeknu, inu proč ne – ačkoli nevím, jak vy, ale já si myslím, že Senát v téhle zemi nepotřebujeme a slouží jako odkladiště tváří, které vlastně vůbec neznám, a navíc si teď alespoň u pěti Senátorů nevybavuju ani jména (vím jen o předsedovi).

Kva kva kvááááá

Jak jsem řekl, chápu, že ti noví potencionální Gre... senátoři chtějí být poblíž, kdyby se něco šustlo, jako třeba, kdyby najednou byla potřeba rychlá volba nového prezidenta – avšak já si tak říkám, že bych spíš na onoho dalšího prezidenta chtěl člověka, který se ne jenom tak kde se vzal, tu se vzal (zval se), ale vím o něm své, je řekněme politicky a názorově profilovaný, vím, co od něj čekat, a co očekávám, mám potvrzené léty jeho práce.

Možná namítnete, že právě proto, aby se profiloval, kandiduje do Senátu, ale já se zeptám, není to málo? O práci Senátorů nic nevím. Občas sice zaslechnu, že ten a ten něco někde řekl, ale to je tak všechno. Velmi matně si vybavuju, jak vůbec Senát vypadá v jednacím interiéru – ačkoli je možné, že se mi ta představa míchá s místem, kde se scházel Klub rváčů, o kterém se nemluví. A pravidlo dvě, o Klubu rváčů se nemluví.

Nevím – zdá se mi to takové zvláštní. Jako celá doba.

A do toho Gremlini. Kva kva kva kváááááá... Vždyť víte.

Asi je na čase změnit kazetu.

Nebo zprávy.

Autor: Pavel Hewlit | pondělí 16.4.2018 13:10 | karma článku: 16,97 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik