Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politická situace jako pro malé děti (nebo odrostlejší)

Každý jsme nějaký. A každý se svým způsobem zajímáme o dění kolem. Někdo o dění jenom u nás, jiný celosvětově. Někdo víc, někdo méně, někdo dokonce vůbec. I nijaký zájem je zájmem.

Posledně jmenovaným někdy závidím. Někdy. Domnívám se, že všeho moc škodí, a tak i samozřejmě škodí opačné úplně nic – člověk by měl něco vědět. Ale závidím jim tu možnost svobody, jak prochází životy, aniž by se starali o něco jiného než žít si vlastní život (byť ne docela naplněný, ale to je taky na debatu), mít v práci, v pátek večer si dát pivo a kouknout na hezký film, v sobotu to samé, v létě mít hezkou dovolenou na místě, kam jezdí poslední roky non-stop, vánoční svátky mít co nejkouzelnější a u Mrazíka se s přáteli hezky po x-té pobavit.

Skoro se to nezdá jako reálné, aby kolem nás žili lidé, jež by neovlivňovaly okolní situace hýbající nejen naším státem, ale i světovými dějinami. Vtip je v tom, že je sice vnímají, avšak jelikož jim nerozumí, nijak nestojí v dráze vlny událostí, a spíše přihlížejí, jak jsou ostatní vlnobitím meteni, aniž by věděli proč.

Občas se s podobnými lidmi setkám. Jakmile mám čas je poslouchat, dalo by se říci, že si jejich životní rozhled užívám. Ne, nemyslím to hanlivě. Nesměji se jim, ani je nepomlouvám před druhými, natož abych si díky nim honil svoje ego a vytahoval prsa jako holub, že já jsem něco víc a o něco dál.

Politika u takových lidí nemá šanci. Je nezajímá pan prezident, páni ministři, dokonce nemají zájem o žádného poslance, aby ho jmenovali a hned začali nadávat. (Opravdu se mi ještě nestalo, že by ke mně přišel třeba kolega a ptal se, jestli znám toho a toho poslance a hned dodal: "To je chlapík! Tomu to tam ale jde! Viď. Ostatní jen sedí a nic nedělají, ale on, on, jede. Toho prostě musí všichni milovat!")

Kdepak. Nadávat na ně nebudou – a když už nadávat, tak na něco pořádného. Třeba na slimáky.

"Těch je letos hodně. A von soused je takovej blb, že než je posype solí, stačej mu naklást vajíčka. A co pak. Honit to po zahradě sekačkou. Fůůůj, to je hnus. Ani slepice to pak nežerou. No a pak má bejt na chatě klid. Kdepak. Pivečko v ledu, k tomu sluníčko. Ale kdepak, vono i v zimě je tam hezky. Klid, a člověk hned ví, že se blíží vánoce."

A posloucháte dál a dál, třeba hodiny, a nezaslechnete nic o politice, o migraci a uprchlících, nic, o čem se tu plní blogy od rána do večera. Žijí ve svém krásném světe, který se ani moc neliší od světa tam za zrcadlem.

Horší je, pokud někdo takový, kdo vykoukne ze své země, přičemž za ním ještě hopká králík v klobouku s čajovým šálkem v pacce, co dneska taky má nenarozeniny – a začne se zajímat. Horší pro něj. Jak se chudák takový člověk má orientovat v mediální potopě, která jako by měla jenom jediné pravidlo, a to že na nic nejsou pravidla? Názory na události se vylučují navzájem a každý má zaručeně pravdu, poněvadž druhý, třetí, sedmiliontý ji nemá, a basta.

Další problém je, jak má takový člověk pochopit některé záležitosti, kterým zřejmě nerozumí ani ten, kdo je vytvořil či činní, poněvadž sám v názorech přeskakuje a mění názory jako zajíc jamky.

Já jsem jednomu takovému vysvětloval jeho dvě otázky.

1. Co jsou to kvóty na migranty, a proč je máme brát?

2. Proč se nemáme doma dobře?

Netvrdím, že ten člověk byl mentálně slabší. To ne. Jenom se o to jednoduše nezajímal, takže si neudělal svůj názor, protože nevěděl, z čeho si ho má vytvořit.

Takže ty kvóty. To jsou čísla a ta čísla jsou počet lidí, které má naše republika přijmout v rámci masové migrace z jihu a jihovýchodu.

Zeptal se mě, proč je máme přijímat, když je nikdo nezval?

To byl trochu oříšek, ale dá se to vysvětlit. Bez krve, aniž nadáváte na nějakou Mädchen.

Představ si dům ve společný péči obyvatel, jako za socialismu. Ale s tím, že se to myslí vážně, ne jak to bylo. Je to barák, o nějž se nájemci společnými silami starají. Nejen že se střídají v mytí schodů a uklizení dvorka, hlavně se  dohadují a společně rozhodují postup údržby a oprav po bytech. Vždycky se vyberou nějaký peníze, ty se dají do společný kasy, a pak se rozhoduje. Jo, jasně, není to zrovna férový, páč někdo má k těm penězům blíž, tak holt má ty kachličky v koupelně lepší. Lidi kradou všude. To se nezměnilo.

No a teď si představ, že pani Merkelová, co bydlí ve druhym patře a má docela solidní a velkej byt, na schůzi nájemců řekne, že by se tu dala ubytovat ještě jedna rozvětvená rodina. No to víš, že se to ostatním nájemcům nelíbí. Dům je tak akorát, a žádná další rodina se sem už nevejde. Ale na to jim pani Merkelová řekne, že je to stejně jedno, co si ostatní myslí, poněvadž oni už jsou na cestě a brzy se přistěhujou.

A oni opravdu přijedou. Nejprve si je pani Merkelová vezme do bytu, protože ho má velkej a luxusní. Živí je, podstrojuje, ačkoli se to její rodině nelíbí, poněvadž po chvilce už není jasné, kdo je tam v tom bytě pánem. No a do toho pani Merkelová na schůzi řekne, že je potřeba, aby si i ostatní byty vzali někoho z tý nový rodiny a postarali se o ně.

Asi chápeš, že tohle se jen tak nikomu nelíbí. Každej má rád ten svůj byt jak je a nepotřebuje do něj nikoho novýho. Ona ryba a host třetí den smrdí. No a tak se některé rodiny bouřily, ale pani Merkelová jim vzkázala, že jednou bydlí ve společném domě, a tak se musí podělit všichni. Jo, pan Anglán, co bydlel vedle v maringotce, ten už je za vodou. Jakmile tohle slyšel, zapřáhnul a byl fuč. To my to máme horší. My za vodou nejsme, a jen tak nebudeme.

Když jsem tohle vysvětlil, druhá strana chápala. Ale hned se zeptala na tu druhou otázku. Proč se nemáme dobře?

Člověka hned napadne odpovědí na kila. Plete do toho vládu, všeobecnou situaci ve světě, korupci, neschopnost nic udržet na místě, lidi kolem sebe, a ty odvážnější i sami sebe. Nakonec však pomohlo umění, jelikož nedávno před tímto rozhovorem dávali film Nespoutaný Django a tam to bylo všechno jako na talíři. A on ho viděl taky. A tak mu říkám:

My jsme otroci. Co si budeme povídat. Sníme o svobodě, ale nikdo nám ji nedá. A ani si ji nevybojujeme. To se jenom tak říká. Možná si sami pro sebe stvoříme takovej malej vesmír, v němž budeme spokojení. To umíme velice dobře. Ale kolem nás pořád budou ty pouta.

A otrokáři jsou ti nahoře. Politici, zbohatlíci, velcí podnikatelé. Ve skutečném světe nejsou všichni tak špatní, stejně jako ne všichni otrokáři byli přímo zlí. Jsou výjimky, kdy jsou milejší, možná trochu přející, ale na pole za tebe nikdy nepůjdou. Ti nejhorší jsou arogantní jako ten DiCaprio tam. Pamatuješ na tu scénu, jak domlouval černochovi, kterej chtěl utéct – jak se o něj stará, jak ho hýčká, jak za něj dal tolik a tolik dolarů. Tohle přesně dělaj politici s námi. Dokážou svoje chyby na nás a pak nás ještě za to rozbrečet. A to neni jen tady. To je po celym světě.

No s pak tam byl takovej ten černoch, co ho hrál Samuel L. Jackson. Stephen se jmenoval, bílý vlasy, o holi chodil. Taky otrok, ale už lepší. Už si moc něco dovolit na otroky pod sebou. Trochu se cejtil jako otrokář. Sice věděl, že nikdy nebude, jenomže ty pocity měl. A v tomhle světě jsou takoví Stephenové třeba takoví ti malí politici na okresní úrovni nebo odboráři, prostě takoví vyvolení z řad otroků, co nikdy nahoru nedojdou, protože je tam nikdo nechce, jenomže to na věci nic nemění, že už nemusí dřít na poli a trochu si vychutnávají tu ozvěnu moci, kterou mají.

A on se mě zeptal, co je tedy v tom světě Django?

Ten je sice spravedlivý, a má přesnou mušku a umí řešit problémy – ale všeho jen do času. Sice se zbaví otrokáře a Stephena, avšak nikdy taky nedosáhne vrcholu moci, aby mohlo být úplně po jeho. Odjede se svojí ženou do dálky, do svého soukromého vesmíru, a stane se legendou. Takovým vzorem pro další dny.

A co třeba takovej ten zubař? Ten otrokář nebyl. A měl otroky rád.

To nebyl, ale klidně mohl bejt. Jenže prostě nebyl. Naopak, neměl je rád. Čas od času se objeví člověk, který má na to být otrokářem, ale nechce. Prostě mu to nedovolí něco v něm. Třeba svědomí. I když otrokářství asi o svědomí nebude. Proto si taky s DiCapriem nakonec nepodal ruku a odprásknul ho. Takhle končí všichni, co to s lidma myslí dobře.

A jak to tedy s námi skončí?

Zeptal se mě a já chvilku musel přemýšlet.

Nakonec řeknu: Nejspíš titulkama a závěrečnou písní.

Jiné synonymum pro úplný konec lidského bytí mě totiž nenapadnul

Autor: Pavel Hewlit | pátek 21.10.2016 17:40 | karma článku: 17,89 | přečteno: 373x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1992x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ten náš frajer Rakušan

Nejspíše jste zaslechli zprávu, že pan ministr vnitra nechal na budově tohoto ministerstva ku příležitosti státního svátku vyvěsit tři vlajky – Naši, tu druhou a mezi nimi vlajku s Putinem v pytli.

29.10.2022 v 8:44 | Karma: 47,96 | Přečteno: 10846x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Jak jsem se potkal s paní Postlerovou a něco jsem pak pochopil, a nejen o sobě

Paní Simona Postlerová je česká herečka a dabérka a její hlas poznáte bez váhání. Zabarvení hlasu je noblesa a tón je krása a někdy i mírně hlubší něha. Takhle bych ho popsal.

25.10.2022 v 11:03 | Karma: 26,58 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Jak se mi v tramvaji porvali tři rusky hovořící občané

Omlouvám se za kostrbatý název, ale dneska si nemůžete napsat jenom tak něco, třeba to, kdo je kdo, protože to by Vás hnedka mohli podezřívat, že někoho nemáte rádi.

19.10.2022 v 14:16 | Karma: 39,53 | Přečteno: 2179x | Ostatní

Pavel Hewlit

Americká výchova jako základ konce Čechů aneb Rozmačkaný krabí chlebíček v novém tvaru

Vždycky si uvědomím ony smíšené pocity, jakmile se setkám s rodinkou, kde děti dávají o sobě hlasitě vědět, aniž by právě o tyhle projevy stáli jejich rodiče nebo kdokoli jiný v blízkém okolí.

4.10.2022 v 14:19 | Karma: 38,44 | Přečteno: 1504x | Ostatní

Pavel Hewlit

Pan ministr se pouze ve svém prohlášení spletl (nebo to nevydržel)

A taky že jo – a ruku na srdce, komu se to někdy nestalo, že řekl, co říct vlastně nechtěl, a nechtěl to říct, až když mu někdo jiný řekl, že to vlastně říct nechtěl. Nebo ještě neměl.

26.9.2022 v 13:18 | Karma: 36,68 | Přečteno: 1087x | Ostatní

Pavel Hewlit

Jak jsme našli morální polohu svého postoje k válce

A hned na úvod řeknu, že není překvapivá, neboť není ničím novým, co by se od malého, a přitom šikovného národa očekávalo.

22.9.2022 v 18:51 | Karma: 24,30 | Přečteno: 623x | Ostatní

Pavel Hewlit

Nebezpečí požáru koloběžek aneb Půlnoční sexy (skoro) hasič

Nemám některé lidi na koloběžkách rád. Nejen kvůli onomu pocitu moci, který ucítí, když pod sebou zavrní elektromotorem, a pomyslí si, že chodci jsou póvl vhodný k likvidaci.

20.9.2022 v 13:54 | Karma: 40,57 | Přečteno: 4114x | Ostatní

Pavel Hewlit

Disney má další pohádkový genderově vyvážený zářez + něco o rasismu

Pokud je příležitost, nijak se svým obdivem k firmě Disney netajím. Je pro mě ukázkou nejen perfektně zvládnutého podnikání, vedení lidí, ale i ukázkou toho, jak rychle umíte v ledasčem otočit.

11.9.2022 v 11:31 | Karma: 31,86 | Přečteno: 1076x | Ostatní

Pavel Hewlit

Jelikož nevíte, co Vás čeká, tak jste ještě „stateční“

Blíží se zima, a co se mě týče, já si myslím, že celá situace ohledně plynu dobře dopadne. Ne že by se vyřešila situace s válkou, ta se ještě tak dva roky nevyřeší, ale Vláda nesmí selhat.

9.9.2022 v 19:04 | Karma: 37,31 | Přečteno: 1070x | Ostatní

Pavel Hewlit

Na základce bude nový předmět – „wellbeing“, a jedničku nikdo nedostane.

Musel jsem nejdřív trochu pohledat ve slovnících, protože tenhle název vůbec neznám a evokoval mi něco jako koupele a masáže, takže něco spojeného s wellness.

8.9.2022 v 8:28 | Karma: 31,51 | Přečteno: 913x | Ostatní

Pavel Hewlit

Jezte zdravě, ale přijdete o kouzlo našeho zdravotnictví, ale zase nezahájíte revoluci

Nijak nepopírám, že mnou popsané události mohou být shodou náhod, jako by se právě na mě krutý osud chtěl pomstít, že na zdravotnictví v politickém měřítku delší dobu kašleme a lidi v něm pochopili, že to jenom tak neskončí.

7.9.2022 v 11:51 | Karma: 20,88 | Přečteno: 510x | Ostatní

Pavel Hewlit

Velitelka celosvětové aliance demokratických sil paní Pekarová-Adamová

Já Vás včera varoval. Já říkal, že jestli nebudete mít pana premiéra rádi a on nebude mít z Nás radost, paní Pekarová-Adamová něco řekne. A už je to tady.

5.9.2022 v 13:26 | Karma: 41,14 | Přečteno: 1763x | Ostatní

Pavel Hewlit

Jak bezpečně poznat Rusa, který volí Babiše

Včerejšek a v něm pan premiér Fiala ukázal našemu národu, jak je jednoduché v naší krásné a spokojené zemi rozeznat proruské živly, na něž je dobré ukázat si prstem.

4.9.2022 v 10:35 | Karma: 46,86 | Přečteno: 7906x | Ostatní

Pavel Hewlit

Paní Pekarová Adamová si přeje svetrový mír a kdy točit pokračování hitu

Svetr paní Pekarové Adamová (dále jen P.A.) se stal již legendární záležitost a politička svým svetrem ukázala cestu, jak se vypořádat s nadcházející energetickou krizí.

31.8.2022 v 12:53 | Karma: 37,82 | Přečteno: 1152x | Ostatní

Pavel Hewlit

Mi Němec sakásáme tocho Rassist Vinetů

Vy na sačátek musela nejdřív vědět, že mi Němec fždycky ferová osobnost. My dobže fždycky věděla, co je tobfré a co nicht tobfré a mi uměla ze fždycky poučit z der Lapsus.

30.8.2022 v 1:50 | Karma: 35,28 | Přečteno: 1067x | Poezie a próza
  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik