Jak ze mě čarodějnice v tramvaji udělala spisovatele

Pokud používám slovo Čarodějnice, nemyslím tím osobu zápornou či vizuálně ošklivou, případně holdující mladistvému lidskému masu na perníku – a ani osobu, která by chtěla škodit.

Je na světě pouze jediná čarodějnice, které se bojím. Čarodějnice z pohádky Mrňous a čarodějnice, ústřední postavy krátkometrážního animovaného hororu vyprávěného paní Marií Rosůlkovou – a to tak sugestivně, že po promítání pohádky na táboře (ještě pionýrském, takže nemám v budoucnu šance v politice) jsem později v noci odmítal opustit chatičku kvůli vykonání malé potřeby a nechtějte vědět, jak jsem to vyřešil. Kam se na tuhle čarodějnici hrabou ty ostatní – Čarodějnice z Blair, ze Salemu, čarodějnice z filmu Čarodějnice, dokonce i ta z Poslanecké sněmovny nemá proti téhle šanci.

Ty ostatní čarodějnice jsou však většinou hodnými bytostmi a nezaslouží si právě ono pohádkové nařčení ke špatnosti, neboť jsou to bytosti, které trpí jenom proto, že vidí dál a umí věci, o nichž mnozí ani nemají tušení, že udělat jdou.

Já znám mnoho čarodějnic a je zajímavé, že napříč mým životem nehledě na můj a jejich věk o mně vždycky říkaly to samé, tudíž se ani jedna nemohla splést – což mě potěšilo, jelikož mám rád, když se lidi nepletou a nenechají se unést špatnými názory.

Všechny svorně říkaly (vlastně ani netvrdily, říkaly), že velké změny mě zastihnout v druhé polovině života. Trochu to připomíná vtip, kdy čarodějka věští muži z ruky (lidi s těmito vlastnostmi já do kategorie Čarodějek počítám) a říká:

„Tady vidím, že do svých čtyřiceti nebudete mít peníze, což Vám bude vadit.“

Muž se tváří vážně, ale pak si uvědomí a rozjasní se mu tvář a zeptá se: „Ale pak je mít budu, že jo?“

Čarodějka zavrtí hlavou: „Ne, po čtyřicítce vám to přestane vadit!“

U mě se však dle „osudu“ o vtip nejedná, neboť ani nejde o zvyknutí si na současnou situaci, nýbrž o vstup do nového světa s novými skutečnostmi, a hlavně s novým životním směrem.

Pokud se bavíme o tom osudu, před dvaceti lety jsem si nechal vypracovat osobní horoskop, a to u pana inženýra Kulovanýho, který je znám po světě mimo jiné jako Kosmický táta – pro svoji schopnost vypočítat astrální datum pro početí potomka neplodným párům. Ne že bych nevěděl, kdy na to skočit – bylo mi přes dvacet a měl jsem pocit, že některou činnost jsem dělal, i když jsem nechtěl. Ale zase jsem nevěděl, co se životem, a tak jsem se objednal u tohoto „Čaroděje“ na poradu a čekal zázraky.

Zprvu to na zázrak nevypadalo. Zeptal se mě na jméno, místo a čas narození a co dělám za práci. To bylo všechno. Mám prý počkat, až se ozve. 500 Kč pryč.

Ozval za několik týdnů a po rozbalení obálky, v níž bylo deset z obou stran strojem popsaných listů, jsem nabyl dojmu, že pan inženýr je spíš než astrolog soukromý detektiv, který vidí, slyší a nebojí se na někoho jiného zeptat sousedů.

Nebudu unavovat detaily, ale věděl všechno. Ne jenom, jak jsem žil, nebo žiju, ale s pohledem dalších dvaceti let nazpátek věděl i jak žít budu. To mi přišlo fantastické. Tedy až na tu pasáž, že si to všechno vydřu prací a snahou – což se nakonec stalo a nespočítal bych probdělé noci, kdy jsem na svém snu, a vlastně změně pracoval.

Dokonce mi horoskop říkal, a tady už budu detailnější, že se za mnoho let díky své změně setkám s lidmi, kteří se ke mně nebudou chovat hezky, naopak budou mě pomlouvat a hanit a budou si vymýšlet lži – ale že nemám mít strach, že nebudu těmi lidmi poškozen, že to nejsou ani nepřátelé, neboť se jedná pouze o závistivce, s nimiž nejde diskutovat (tato tři poslední slova v horoskopu byla a já tenkrát nevěděl, co znamenají, a až teď se jimi řídím).

A pak přišlo, co přijít mělo, a byli u toho lidé, kteří se mnou před dvaceti lety byli úplně jinde a nečekal jsem, že budou i u jiných příležitostí (což mě trochu děsí).

Jel jsem tramvají, v typu 15-T, v zadní části, kde si můžete sednou celkem pohodlně v pěti, a ještě si dát nákupy kolem sebe na plochu u okna. Sedím si, u okna taška s knihami, neboť jsem šel z Luxoru, a trochu si píšu na notebooku. V tramvaji vždycky píšu a je to pozůstatek oněch časů, kdy jsem vlastně na dnešní časy dřel vždy a všude. Píšu a tramvaj cukne a taška u okna už už by spadla na paní sedící proti mně, ale já ji zachytil a omluvně se usměju.

(Poslední dny se usmívám pořád, někdy se i chechtám. Jak si vzpomenu na některé události, lidi, jejich slova, musím se smát.)

A dialog:

„Copak. Svačina?“ zeptá se paní přede mnou. Má zvláštní modré oči, zvláštní svou průzračností. Někdo by se do takových díval opatrně a hned by pohledem ucuknul, ale jak jsem říkal, já se bojím jenom jedné čarodějnice.

„Spíš duchovní strava!“ řeknu já.

Kouká na mě, na uniformu a na znak dopravního podniku na kapse. Je jasné odkud jsem a byl pouze jenom jeden případ, kdy si dotyčný tazatel myslel, že jde o znak příslušnosti k Opus Dei.

„Vy jste tramvaják, že jo?“ řekne paní.

„Ano, jsem!“

„Ale není to Vaše hlavní práce.“ Řekne paní a řekne to jako tu největší samozřejmost pod sluncem.

Trochu mě to překvapí.

„No to je vlastně pravda,“ řeknu já a mám na kůži takový zvláštní pocit, jako by se mi zvedaly chloupky.

„Hm, já si to myslela, že není. Je to jen tak na přivýdělek co?“ říká paní a usmívá se.

Ona ví – a taky ví, že vím já – a ona ví, že já vím, že já vím, co ví ona, že vím já. Před podobnými lidmi je zapíraní zbytečné cokoli zapírat.

„No dneska se mi trochu život změnil,“ říkám já.

„A to je dobře,“ řekne paní, jako by se bavila o nové surovině do receptu na plněné knedlíky, a ne o dni, kdy jsem od rána jiný. „Vono to půjde. Uvidíte. Ale Vy to víte, co?“

Věděl jsem a koukám do těch očí, jaké stejné znám už jenom u jedné holky, co jsem znal dřív (a je taky čarodějnice, a ještě ke všemu zrzavá). Věděl jsem, a přesto nevěděl, co na to říct, a proto jsem řekl tu nejhloupější věc na světě.

„Vy máte dar, že jo?“ řeknu tu blbost, ale jak vidno pro ženu to blbost není. Není a já vím, že se usměje.

Musel jsem vystupovat, tak popadnu tašku s knihami a batoh a rozloučím se, a to tak, že mi odpoví dalších pět lidí kolem. Síla byla cítit daleko.

Vystoupím a koukám skrze sklo na paní a ona se na mě usmívá. Dokonce jsem uvažoval, že bych ještě nastoupil a jednu knížku z té tašky jí dal, ale nehodilo by se to. Ona by ji nechtěla, jelikož ona se se mnou setkala, aby mi něco řekla, a ne něco dostala.

Tramvaj ujížděla a já se za ní koukal. Tašku držel pevně, přeci to byla moje duševní potrava. Otočím se a jdu si po svých.

Možná se ptáte, co se to tak stalo, že jsem absolvoval tenhle rozhovor. Co byla ta velká změna nebo čím se měla dít. A vůbec proč bych dával nějaké neznámé paní nějakou knížku z tašky.

 V té tašce to bylo všechno. Všechny odpovědi. V té tašce totiž byly knížky, vlastně všechny stejné, a všechny byly moje. A ne moje tím, že bych si je pouze koupil. To taky, ale byly tím víc moje, že jsem i její autorem. Ten den mi vyšla moje první kniha, a co vím z dneška, teď už je ke koupi skoro všude.

Změnil se mi život. Tím dnem přišla změna. Tím dnem, kdy jsem sám sebe viděl jinak. Viděl, a přesto jsem se sám ještě nepochopil.

Tohle se mi stává často – něco se mi děje, ale jsem takový, že to nevidím. Musí mi to někdo říct, abych uvěřil – jako by mě měl probudit.

A když je to něco opravdu velkého, tak osud na mě pošle na uvědomění si opravdu těžký kalibr a tím kalibrem není nikdo jiný než čarodějnice – a jak už víme, ty hodné.

Autor: Pavel Hewlit | pátek 12.8.2022 16:59 | karma článku: 25,76 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik