Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V zásadě zase zásadní volby

Říkejte si slovo z názvu pořád dokola a za chvíli se vám stane, co se u podobných slov stává - začnete pochybovat o jeho významu a správnosti.

 

Samozřejmě mám na mysli slovo Zásadní, ne Volby.

Nevím, kdo kdy přesně jej použil poprvé, ale určitě zaznělo před volbami do Poslanecké sněmovny a určitě to bylo v televizi. Pravděpodobně v ČT, jelikož tam mají rádi velká slova a drama. Bohužel od smrti Jaroslava Dietla jim drama a vztahy v něm moc nefungují, přestože se o určité příběhy snaží a dolují emoce, jak jen jim politici dovolí.

"Tyhle volby jsou zásadní!" řekl tenkrát moderátor a k dokonalosti chybělo, aby se jako hudební doprovod ozvaly bubny a trumpety.

Krčím rameny a říkám si, že každá volba je zásadní, byť se může zdát zprvu jako malicherná (volby do Parlamentu za malicherné nepovažuji), a vždycky je o rozhodnutí, které Vás z křižovatky popostrčí do určitého směru. I když ne pokaždé je tam hned rušný provoz.

I tyhle volby budou zásadní a výsledek konečné volby rozhodne až čas, avšak v jednom už rozhodly ještě před vhozením prvního hlasovacího lístku do urny. Zásadně jsme každý proti každému, kdo hlasuje jinak než my.

Je to až neuvěřitelné, co se může strhnout, pokud se sejdou zastánci pravice a zastánci levice - což není nic proti tomu, když se sejde volič ANO s voličem Pirátů (plus ten kompars vedle nich) - avšak ani to není nic proti tomu, když se do sebe pustí volič ANO a volič Pirátů (plus ten kompars vedle nich), co už mají trochu v žíle a s tím i pocit, že každá pravda si zaslouží být podpořena silným slovem a pádnou ranou. 

V nedávném článku jsem psal, jak moc je v tomhle ohledu společnost před volbami rozdělena, že skoro rozdělení nemá obdoby a dokazuje narůstající agresivitu celé společnosti.

Tak copak když je někdo "statečný" a sprostý přes písmenka, to už je jenom samo o sobě tak ohraná písnička, že ji nelze brát vážně. Takové příspěvky (které se kryjí spojením: diskuzní příspěvek - nebo, a to je ještě lepší: demokratický názor) nelze brát vážně. 

Je zajímavé, kolik takových příspěvků poukazuje, že politici jsou sprostí taky, takže proč by nemohl být i sprostý prostý lid. 

Nevím, tohle mi moc nesedí. Můžeme si myslet o politicích cokoliv, a mnozí to i děláme, ale nepamatuju si, že by politici napříč politickým spektrem říkali třeba:

"Všichni jste čuráci, nedomrdaný. Pokud volíte toho a toho, tak jste impotenti, tvoje máma porodila duševního potrata a měl by si za svůj názor do plynu. Kurva. A jestli něco proti mě máš, tak tě zažaluju, protože je svoboda a já si mohu říkat, co chci, píčo, nácku."

Myslíte si, že jsem přehnaně sprostý - nejsem. Je to i horší.

Já jsem dřív na podobné diskuzní příspěvky reagoval nastavením druhé tváře. Čas minulý je na místě, protože už to nedělám. Ne že bych našel tvář třetí, to ne, ale přestal jsem reagovat úplně. Na podobné komentáře, a nemluvím jenom o téhle stránce, totiž reagovat nejde - ony totiž o reagování nestojí. 

Tahle země a lidi v ní už jsou tak vynervovaní, že mnozí svůj boj s realitou kolem vzdali a stali se z nich vševědové, politici a trenéři všemožných sportů.

Opět to vezmu napříč politickým spektrem a řeknu, že právě tihle vševědové vědí s naprosto chirurgickou přesností, kdo krade, kdo donáší Bruselu, kdo fetuje, kdo Vám prodá barák senegalskému chlapci za babku, kdo je teplej, kdo naopak není, i když tvrdí, že ano, kdo je krkavčí otec, kdo matka, kdo vám zabil strýčka na covid, kdo by měl sedět, kdo byl ve Straně, kdo v ní pořád ještě je - a takhle bych mohl pokračovat dál a dál protože "pravda" má dlouhý seznam, na který se stále připisuje a připisuje, většinou rychlostí toho, jak se člověk zamyslí a přijde na to, že je génius.

Víte, proč se nikdy politici nedohodnou? Protože jsou to lidi jako my. Jsou úplně stejní, jen se dostali k moci a díky ní si myslí, že jsou něco víc. Ale každý den nám dokazují, a ještě dlouho dokazovat budou, že se od nás ničím neliší a pořekadlo o košili a trusu nám dává za pravdu.

Ale abychom se přestali naparovat, my nejsme o nic lepší a celá tahle politika, nebo cesta k ní, je cesta k onomu pocitu, že je člověk něco víc.

Co jste vy, byli jsme i my - co jsme my, budete i vy. Tahle moudrost k nám v období před volbami má blíž než kdykoli jindy.

Proto netřeba se bát jít k volbám, odvolit, (když je to tak zásadní), a pokud se Vás někdo na ty volby zeptá, tak odpovědět pravdu - a ne takový ten nesmysl, jak jsem slyšel, že někdo volil srdcem a volil pravdu.

Ať zvolíte kohokoli, vždycky se najde někdo, kdo Vám řekne, že jste vůl - v lepším případě. Ty horší najdete o něco výš v textu. Takže je to ve finále jedno.

Ale závěrem, pro ty, kterým je to doopravdy jedno, zásadně jedno, přikládám slova babičky ze zastávky, které se na volby zeptali:

"Ať jdou všichni do prdele, tak jak jsou za sebou v kalendáři."

Zásadně podle kalendáře.

Autor: Pavel Hewlit | úterý 14.9.2021 13:08 | karma článku: 19,65 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik