Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K čemu ještě jako tolerantní společnost neumíme tolerantní být - ke smrti

Je to zvláštní, ale třebaže se v posledních měsících předháníme v různých postojích (pozitivních a negativních) k nejrůznějším menšinám, skupinám a odchylkám, jedním směrem se zatím příliš nedíváme.

Politické strany mají různé programy, na to jak se chovat k jiným lidem, jak je máme vnímat, jak s nimi žít a jak vyžít - ale o lidech, kteří právě toho žití v sobě moc nemají a chtějí ho ukončit, k nim se moc hlasů zájmu nedoneslo.

Médii se nesla zpráva o muži, manželovi a otci dvou dětí, který na základě diagnózy onemocnění ALS a postupujícím onemocněním dobrovolně na švýcarské specializované klinice ukončil svůj život.

Zpráva proběhla, ale takový zájem jako o lidech měnící pohlaví nebo žijících s vícero partnery, případně zprávy o panu Řepkovi, který hned po prohře s Dánskem věděl, jak naši fotbalisté na Euru dopadnou a čí je to vina, tak takový zájem zas zpráva o smrti nepřinesla.

Je smrt a smrt. Jsou smrti, které vám zaplní média a ulice až na druhý břeh Vltavy, a jsou smrti, co nikoho nezajímají - nebo zajímají do té míry, že si řeknete, jako že je to smutný a že co se dá dělat.

Koukal jsem se na to, jak jsme s eutanazií na tom u nás. Výsledek není valný. Mnoho hlasů stále tvrdí, že člověk nemá právo svůj život ukončit, protože (a to slyším často) je sice jeho doživotním majitelem, ale není jeho strůjcem - což vysvětluje, proč můj otec před mnoha lety byl v právu, když na mě mluvil nahlas, že mě zabije, když se stala taková shoda okolností na jednom zimním zájezdu, po nichž mě hodlal hledat po horách Horskou službou, zatímco já spal v (mnou) zamčeném pokoji - ale to bych už neřešil.

Humor však stranou.

Vidím trošku dál než na špičku vlastního nosu a nelíbí se mi představa, že může přijít den, kdy díky nemoci nebo vlastně i pokročilému stáří nebudu schopen se sám o sebe postarat - což je věc první. Případně že si uvědomím beznadějnost zdravotního stavu, byť třeba o něco méně, než si budu uvědomovat bolestivost celé nemoci - a to je věc druhá.

Koukal jsem se po internetu, co mi může tahle země v podobných případech nabídnout. Našel jsem třeba ujištění, že pečovatelská služba je na vysoké úrovni a není se třeba posledních dnů bát. Bohužel pod tím článkem byl zase jiný článek a to o tom, jak sestřičky kašlaly na svoji práci a své klienty okrádaly.

Na jiných stránkách jsem zase rozhovor s ředitelem sanatoria, jehož heslo mi přišlo jako sympatické. Říkal: "Samotná smrt není dobrá, ale dá dobře umírat."

(Můj otec má jiné moudro - "Smrt není zlá, jen je blbý že je to na furt!")

Pan ředitel sanatoria mě ujistil, že mé poslední dny budou na úrovni a netřeba studu, pokud budu potřebovat péči dvacet čtyři hodin denně.

Znělo to nadějně, dokud jsme se nedostali k ceně za celou tuhle péči - a já pochopil, že ta vyšší síla, která nad námi je a má mnoho jmen, pravděpodobně rozděluje svoji milost podle výšky bankovních kont.

Odpůrci eutanazie mají pevné argumenty.

Dá se to zneužít, protože nikdy nevíte, jestli člověk, který se pro ni rozhodne, je skutečně nevyléčitelný (většinou tohle říkají silně věřící). Psychická nemoc není důvod ke smrti (to zase říkají ti, kteří se bojí, že by eutanazie byla snazší cesta šílenců k sebevraždě - ale to ona přeci je). Pak ta otázka, zdali o ni mohou požádat příbuzní nemocného, který již není delší dobu při vědomí.

Viděl jsem video ze švýcarské kliniky, s jehož natočením souhlasila sama pacientka a ukazovala průběh samotné eutanazie. Bylo pro mě zvláštní, jak uvolněné to bylo a Neobjevoval se v tom žádný patos. Paní ležela na posteli, ve květovaných šatech, napila se z kalíšku, načež si stěžovala, že je to hořké a požádala o čokoládu. Sama nebrečela, brečeli lidé kolem ní. Jiná žena jí říkala, že brzy usne, ona požádala o další čokoládu. Dostala ještě malý kousek a usínala. Oči se jí zavíraly, bylo vidět, jak s tím bojuje, ale ta síla, která jí právě navštívila, byla silnější. Zavřela oči.

Až takhle poetické to bylo a vidíte sami, není to nic hrozného. Myslím si, že člověk by měl mít nejen právo žít, ale i možnost volby, jak chce umřít.

Tenhle blog je pro odlehčení míchán s trochou ironie, ale i ironií je, že přání o zdraví a hezkém životě slýcháváme na každém kroku, ale nikdo z nás nemyslí, zatím, na to, že jednoho dne se dostaneme do situace, že budeme rádi za přání klidného umírání a klidné smrti.

Smrt k životu patří, ale zatím se o ní moc nebavíme. Jako by byla něco špatného - a špatný byl tedy i ten, kdo ji právě prožívá nebo se k ní blíží. Přesto je to něco, čemu se nemáme šanci vyhnout. Mnoha věcem, které horlivě řešíme, k nim se ani nepřiblížíme, ale k téhle ano - možná bychom ji a její formy řešit měli.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Hewlit | čtvrtek 8.7.2021 14:01 | karma článku: 23,46 | přečteno: 514x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

V Praze boural rolls-royce s BMW. To bylo v pátrání, posádka od nehody utekla

6. května 2024  13:59

Ve Výstavní ulici u pražského Jižního Města se dopoledne srazily tři osobní automobily. Na místě...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

  • Počet článků 942
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1437x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik