Paníslečny - Květen 1985 (Edita)

Edita se vdáva. Musela být zplnoletněná, protože jí je teprve sedmnáct. Láska ale umí divy. Láska nebo milující socialistická společnost, "která kouká hlavně na občana". Přesto se ale některé věci nemění. Třeba mateřská láska.

Úvod na Editu tu: https://hewlit.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=759144

 

Svatební den. Přišli všichni. Máma, táta, otec. Děda dokonce s novou přítelkyní. Děda je pořád nějaká ženská. Letí na něj samy. Ulízne si knír, vyrazí do světa a vždycky novou ženskou přitáhne. Tentokrát paní Majku. Usměvavou paničku už na pohled z lepší společnosti. K dědovi se lísala a pořád ho oprašovala.

Vdávám se, a ještě nejsem plnoletá. Musela jsem kvůli tomu na úřad a být zplnoletěna. V týhle zemi je nemožný možný, a naopak. Snad by mi to bylo i jedno, jako s tou svatbou, až dospěju, ale Pepova máma nechtěla, aby si syn později bral svobodnou matku.

Fakt je divná. Dítě je Pepovo a oba jsme ho dělali a ona nám k tomu nesvítila. Ale co? Musím si už od začátku zvykat, že moje tchýně nepatří ke sladkým babičkám, které se na mě usmívají a říkají mi Editko. Kdepak, bude z ní slušná mrcha.

Ve svatebních šatech vypadám jako princezna. Šaty mám opravdu krásný a každý mi je chválí. Půjčila mi je mámina známá, ačkoli nevím, jak se půjčují věci, který si vezmete na sebe pouze jednou a pak je máte ve skříni jako vzpomínku. Přes prsa jsou mi trochu větší, což se mi kompenzuje širšími boky, na nichž je látka napnutá. Mámina známá musela mít postavu jako prsatá modelka. Já se svýma utahanýma dvojkama mám do modelky daleko. Nevadí. Dneska jsem skutečně krásná a budu manželkou. Za několik měsíců i matkou. Co víc si můžu v tomhle světě přát? No snad, aby mi to vydrželo. A proč by nemělo? Když nic nemůžete, jste držáci.

 +++

Mám Pepíka. Ne jako manžela. Tedy toho taky, ale mám malýho Pepíka. Vítají ho na radnici spolu s dalšími občánky. Dětí je hodně, takže jsou maximálně tak půl roku starý. Jsou okresy, kde když potřebují, aby se setkalo víc malých občánků, musí se čekat dva nebo tři roky. Chlápek s odznakem má dlouhou řeč, ale já ji moc neposlouchám. Jako bych nevěděla, že jde o nového člena socialistické společnosti, který jednoho dne až vyroste, stane se ukázkou správnýho uvědomělého občana.

Je můj. Je tak krásně můj, až mám pocit, že nemůžu nic milovat víc. Můj Josífek, část mě. Nedám ho vůbec nikomu. Ani socialismu. Socialismus mi může políbit záda. Nikdy ho nepřestanu milovat, i kdyby nevím co.

Tchýně mi pořád dává nějaký rady. Co dělat, když má Pepík prdíky nebo když neusíná a škube sebou jako brouček na zádech. Neříká mi tak, co dělat, jako spíš mezi řádky poslouchám, čí je to vlastně vina. Moje, koho jinýho. Nemusí ani z toho dělat hádanku. Nedivím se, že její muž od ní dávnou utekl. Nejspíš zažíval něco horšího než já.

Kdyby se radši starala od sebe. Taky jsem k ní nechtěla jít bydlet. Radši jsem zůstala v jedna plus jedna na sídlišti, než abych se stěhovala do jejího čtyři plus KK ve starším domě. To tak. Ještě by mi tě Pepíčku zkazila a nikdy už nebyl tak roztomilý jako teď. Jsi to nejhezčí miminko široko daleko.

Nemusíš se bát. Ta ošklivá baba tě nedostane (je baba, přestože jí je sotva dvaačtyřicet). Měla by spíš domluvit tátovi. Nějak se o nás moc nezajímá. Ale žádnej strach. Mně nevadí, že si spoustu věcí představoval jinak – nejradši by bydlel u maminky a k nám zaskočil akorát tak na pokec a na kapku rozptýlení pod dekou. Neboj, lásko, nám to přeci nevadí. Máš mě a druhou babičku a dědečka a pradědečka. My ale nikoho nepotřebuje. Když to bude muset být, budeme jenom my. To ti přísahám.

Ouřada dál mele o socialistickým člověku a vedoucí úloze komunistický strany. Proboha, pořád se tu myslí na dítě, ale už jsme se dostali tak hluboko, až mám strach, že všichni začnou tleskat. Nebo hajlovat. Pche. A taky už tleskají. Já ne. Nechci tě pustit z objetí, Pepíčku. Nejsem jako ty ostatní mámy, co si dítě přidržují pouze jednou rukou, aby tleskaly pomateným žvástům. Proč jsme sem vůbec chodili? Já vím, tvoje zlá babička, ta to chtěla. Ale neměj obavy, už nám moc přikazovat nebude. Jsi jen můj. Lásko. Nikdy tě nepustím.

Autor: Pavel Hewlit | sobota 14.11.2020 11:02 | karma článku: 13,55 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik