Ty nejsmutnější oči světa (z Vyvolených pro popel)

Já vím, že mě nikdy nebude básník, jako byl můj děda, a tím to bude že nebude, že neznám písmena, abych je psal do notýsků a dělal z nich něco krásného.

Ale můžu se chovat jako děda a stejně jako on ráno chodit na ulici a být slušný a koukat se po světě a dívat se, jak lidi kolem sebe chodí, jak pánové zvedají klobouky, a hodně je zvedají, jak se to má, ne jenom tak trochu, aby pod ně nenafoukalo, a říkají:

"Dobrý den, pane Klemente."

"Dobré ráno, pane Čermáku!"

"Dobré ráno, paní Věro Dlouhá."

"Dobrý den, hvězdo na kabátku."

A jelikož já nemluvím, tak nezdravím, ale zvedám klobouk, i když mám jenom čepici, a usmívám se a uctivě zdravím všechny kolem sebe a koukám se jako děda, kde se ukrývá další básnička, protože děda říkal, že básnička se jenom tak nenajde – takže musí být někde schovaná a musíte ji hledat jako pan Holomes, což je strašně slavný detektiv a píšou o něm v knížkách, co mi doma čtou a já poslouchám, ani se nehnu.

 Chodím ulicemi a básnička nikde. Dělal jsem i že se jako nedívám, aby si básnička nemyslela, že ji hledám, jelikož to máte, jako když jete na houby, ale nemůžete je najít, a nemůžete je najít, poněvadž je hledáte, a babička mi poradila, že jak takhle houby hledám, mám si opakovat, že na houby vůbec nejdu, ale že jdu naopak na ryby, a houby se potom nebojí, že je někdo hledá, a ukážou se a vy je najdete.

Ale na básničku to neplatilo. Básničky jsou asi fikané, jak to táta, co je doktor, říká o panu Čuříkovi, který je tlustý a táta mu říká, aby zhubl, a pan Čuřík tvrdí, jak hubne a jak večeřel jenom jablíčka z ráje, a že ty dvě klobásy se nepočítají – a táta na něj o té fikanosti, že takhle nezhubne.

Básničky jsou tedy fikané a neukazují se tak na potkání, a na potkání se ukazují lidé, ale ty básničkami nejsou, nebo nevím, že by tedy mohli být.

Tak se koukám a zdravím uctivě s kloboukem smeknutým a hledám a hledám, ale pořád se žádná básnička neukáže, a já byl unavený a sedl jsem si v parku na lavičku, kde je všechno trávové a kytičky mezi jsou jako slunce, mraky, nebo jako stuha ve vlasech paní Maxové, která končí velikánskou mašlí.

A kousek vedle seděli pán a paní a drželi se za ruce a koukali na sebe, a pořád koukali, koukali, očima klouzali po obličeji toho druhého, a já viděl a věděl, že paní má z pohledu a pohledů čím dál tím víc smutnější oči. Tak smutné, že takový smutek se hasí slzami, stejně jako svoje hasila paní Streberová, když její syn Lemuel v nemocnici zavřel oči, protože byl moc unavený a potřeboval moc dlouho spát.

Ale ta paní slzy držela, a asi proto se jí její oči zvětšovaly a leskly, až vypadaly jako oči panenky mojí sestřičky, která s ní dělá jůůů a míííí a ham – a oči paní jsou větší a větší, jako by slzy, které nemohou vytrysknout, oči tlačily a hádaly se s nimi, že ven musí, že se nedají skrývat, že je správné je mít a nechat je téct, jelikož po nich odtéká všechno dál, aby všechno bylo menší a už tolik nebolelo.

A pán a paní se na sebe dívají a vstanou. Drží se za ruce a koukají a koukají, nic víc nedělají, ani nemluví, nezpívají, jak se tak někdy zpívá, když se dva drží za ruce – a koukají se, a pak se pustí, a už se nechytnou, a paní se konečně slzy vyvalí a oči zaplaví, až se třpytí a není za jiskřičkami skoro nic vidět a oči se staly něčím jiným, něčím, co patří někomu jinému, kdo ví mnohem víc než jiný, jak o tom říká vousatý pán u nás doma na návštěvě, co se jmenuje pan Rabín.

A oni dva se už nedotknou, už ne, ruce jim visí podél těla, a já viděl a věděl, že kdyby se prsty dotkly, propletly, už by se ti dva nepustili, museli by se držet do konce života, a její oči věděly, že by to bylo moc krásné, a zároveň tolik bolestivé, že by nikdy nepřišla na odpověď, co je z toho víc.

A ty oči jako by slzami těžkly a jako by se měly propadnout dozadu do lebky jako do bezedné studně, jako by se měly vydat někam, kam nikdo nemůže, jako by se měly ztratit a utopit se v moři slz, jak se v nich ztrácejí lodě, lidi a duše, jako by se neměly nikdy najít a zářit.

A já viděl a věděl, že takhle vypadá smutek, že smutek jsou ty oči, že když někdo říká, jak moc je smutný, tak to jsou tyhle oči, jejich tíha, jejich slzy, jejich utopení – že smutek je veliký, nekonečný jako to moře, kde se ztrácíte, že smutek bolí, stejně jako bolí ty oči, které se nemohou zavřít, schovat, utéct.

Nevím, co bylo dál, protože jsem vstal a šel parkem ke škole, abych počkal na kamarády a řekli mi, co se dneska učili – a cestou jsem samozřejmě koukal, jestli nenarazím na schovanou básničku.

Oči

 

Autor: Pavel Hewlit | středa 30.9.2020 13:41 | karma článku: 9,99 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik