Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když už jste před Vánoci ochraptělí kázáním (O Führerovi)

Možná si myslíte, že podobná témata k dnešnímu času nepatří, ale tohle téma se skutečně v tomhle času stalo. Možná nechcete v tenhle čas číst o nějakém Führerovi, ale věřte, že já ano – a nic nehodlám podceňovat.

Pořád čekám, když se objeví čtenář, který potvrdí, že si události z článků nevymýšlím, a řekne, že v té a v té chvíli tam byl a taky viděl a slyšel to, co já. Jako dneska před jednou hodinou po poledni v Burger Kingu na Masarykově nádraží.

Možná by se mě někdo zeptal, co já dietář dělám v Burger Kingu, ale považme, že jsou Vánoce, a to je čas zjevení bytostí, kde byste je nečekali. S touhle myšlenkou si vybavuji i slova princezny Leiy z Hvězdných válek – Přišli v nevhodnou dobu na nevhodné místo, přirozeně se z nich stali hrdinové.

Nicméně právě tam se objevil podivný člověk. On se tedy už kolem mě ochomýtal v nádražní hale, ale odehnal jsem ho, protože jsem si myslel, že mi jde vybrat kapsy. Ostatně jako kapsář by se asi neuživil, protože strašlivě dýchal a sípal.

Tedy myslel jsem si, že dýchal a sípal, ale on mluvil, a mluvil asi tak, jako když jsem před lety celou noc zpíval a pil u jukeboxu a druhý den mi hlasivky nepoděkovaly. A mluvil zvláštní věci.

Zvláštně se i choval. Z koše sebral kelímek a šel si ho do BK naplnit. Poté se usadil u stolu, svlékl se do půl těla a dál mluvil. Třebaže ne tolik nahlas, neboť hlasivky končily, přesto mu bylo mezi burgery rozumět – a říkal zjevné rasistické narážky.

Co bylo zajímavé, nikomu to nevadilo. Ani dokonce samotným zaměstnancům, zvláště pak někomu, kdo se honosí titulem manažer restaurace. Já chápu, že mladí lidé spíš koukají na pozitivum tohoto světa, ale vzít někoho za límec, v tomto případě za kůži taky není od věci – ačkoli k téhle problematice se taky ještě vrátím.

Lidi okolo nic. Ti se řídili heslem doby – Nehas, co Tě nepálí.

Nebude bez zájmu, když odhalím, že jeden z návštěvníků měl na bundě odznak, ne příliš starý, který hlásá víru ve změnu a nové pořádky. Je tam takový jako otazník a přesýpací hodiny. Evidentně se tomu člověku do diskuze nechtělo – holt neměl kolem sebe tolik lidí.

Není náhodou, že v reálu člověk v jednotném čísle tak nějak ztrácí odvahu a raději si hledí svého. (Nemyslím psanou formou, tam je každý Achilles.) Nebo se angažuje v nějaké naprosté hovadině, o které ví, že je hovadina, ale vždycky může říct, že v ní z celého srdce věří.

Příklad – před Vánoci se objevila skupina lidí, která ze štědrovečerního kapra udělala div ne samotného Ježíše – ovšem v období Velikonoc. Nákupní místa s káděmi popsala za jatka a strávníky za odpad přežitků.

Tenhle způsob boje se mi nelíbí, a tak jsem jim odepsal toto:

Chápu tedy, že iniciátoři této stránky požívají pouze rostlinnou stravu. Styďte se. Styďte se. Podle posledních výzkumů, bylo dokázáno, že rostliny mají city a vnímají emoce.

Zvedá se mi žaludek a málem zvracím zbytky pojídaných slunečních paprsků, když si představím, jak se vrháte na zahrádky a pleníte rostliny a jste tvůrci rostlinného holocaustu.

Styďte se. Nemáte v sobě kousek cti. Co Vám ta mrkev udělala? Jaká zvířata jste, když malé malé kedlubničky koušete na kaši a je vám jedno, že křičí, i když nemohou mluvit. A jak víte, že nekřičí?

Proč nemůžete jako normálně myslící lidé se nastavit slunečním paprskům a pojíst jako slušný člověk. Je to tak složité? Kážete vodu, ale pijete mízu rostlin. Jíte vzduch téhle planety. Jdu z vás zvracet duhu.

Zatím mi neodpověděli, ale přidali na své stránce několik výkřiků, ve svém tónu a smyslu podobných jaké sípal muž v rychlém občerstvení.

Nikdo nic neudělal. Něco se dělo, až když se přiblížil ke mně. Nevím proč. Snad si moji uniformu DP spletl s důstojnickou uniformou SS a chtěl podat hlášení, nebo ho zaujala má vyšší postava, neboť od jistých dob se nehrbím.

Nicméně nemůžete dneska jen tak někomu jednu natáhnout. Ani výzvu na férovku bych nepřijímal, protože můžete náhodou vyhrát, ale záhy zjistíte, že jste vyhráli pouze bitvu a válku prohrajete později v soudní síni, kam vás poslala žaloba za ublížení na zdraví.

Řekl jsem tomu náckovi, aby se nepřibližoval – když couvl, řekl jsem mu, aby se nepřibližoval ještě víc, a taky pochopil. Řekl jsem mu, aby se oblékl, aby nenastydnul. Odpověděl, že ho hřeje Führer.

Nic proti ničemu. Třeba ten muž byl agent od termoprádla a celou dobu šlo o velmi kontroverzní reklamu s heslem – Mít naše spodky u Stalingradu, dopadlo to jinak! Ačkoli tohle se mi nezdálo.

Nakonec se trochu uklidnil, ale hádám, že než jsem se dostal do svý linky patnáct, byl zase v ráži. Spíš mě překvapili lidi okolo – i když taky ne tolik. O Vánocích, nebo těsně před nimi, nikdo nechce tohle řešit, poněvadž lidi mají starosti nejvíc sami se sebou a řeší otázky jako, jestli se ten dárek bude líbit, jestli nakoupili dost jídla, jestli těch zbytečných cetek, na které bude sedat prach, není málo, jestli tu pohodu nezničí hádka jako vloni?

Ale já bych podobné výstupy nepodceňoval, i o Vánocích. Ono se taky může stát, že jednou už nebudeme mluvit ne že bychom nechtěli, ale že nám to někdo sípavým hlasem nedovolí. A je fuk, odkud to přijde – poněvadž mlčení zní za každých okolností stejně.

A je jedno, jestli to přijde od Führera nebo od kaprů.

Třeba i na Vánoce.

Autor: Pavel Hewlit | pondělí 23.12.2019 19:16 | karma článku: 21,75 | přečteno: 674x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik