Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tomu langoši jsem dal pusu (Čuříkovi ne)

Nemám moc vlastních, osobních vánočních zvyků. Ale když jsem je hledal, dopadl jsem stejně, jako když je hledal sněhulák Olaf v pohádce Vánoce s Olafem – já jsem svůj vlastní vánoční zvyk.

Na tramvaji trávím víc času než ve vlastním životě, a tak není divné, že můj život je přiblížený víc ke kolejím než ke skutečnému životu tam dál za nimi, a proto když se přiblíží svátky ze všech nejkrásnější, pozoruju je z okna tramvaje – a na Štědrý den si píšu pokaždé o zálohu, což je takový operativní náhradník, kdyby někdo náhodou onemocněl, protože mě nevadí, když někam pojedu, mě nikdo nečeká, a oběsit se můžu na jakékoli konečné.

Ale pokaždé se o tom předvánočním čase přiblížím k I.P. Pavlova a pokaždé jsou tam trhy, a co si budeme povídat, kdo se na mě koukne, vidí, že jídlo mám rád (kdo ochutnal poznal, že mu i rozumím), a tak se o ty stánky zajímám z toho důvodu, co by se u nich dalo zobnout. A z toho se vyklubal adventní zvyk.

Vlastně tři. Pečené kaštany, hodně drahé kafe se šlehačkou v hodně drahé distribuci kávové sítě a bramborák nebo langoš u Rusky na trhu v rohu.

Na kaštany ještě nedošlo, nějak jsem je na Míráku neviděl z tramvaje na jejich místě, ale ještě se tam vydám. Káva taky proběhla a foto dokazuje, že DP ta síť kávy prostě miluje.
 

Kelímek s láskou

(Vynechám letos historku, jak jsem vloni jménem zblbnul kluka s parohy – už jsem o tom psal – ale povím Vám o kolegovi, který se přihnal do kavárny a na otázku, co si dá, odpověděl takovým uříceným tónem, že je mu to jedno, že má šejdra, je vospalej, že chce kafe, velký kafe, největší kafe – nic špatného netuše. Že je tu poprvé ho prozradilo zaražení, když se ho ptali na jméno. Ta slečna nebyla dispečer ani technik jízdy, aby se ptala, a snad proto kolega jméno řekl, a navíc k němu přidal ještě služební číslo. Sto čtyřicet pět. Ne to nebylo jeho služební číslo, nýbrž cena, již uslyšel – a z kolegy rázem ospalost spadla. Kafe už vlastně nepotřeboval. Trochu mu cukly koutky a teprve teď se rozhlédl, kam vlastně vešel. Když platil dvou set korunovou bankovkou, koukal na ni jako na dítě, které právě prodal boháči pro zábavu.)

Už před začátkem trhu jsem kolegům líčil, kde onen stánek s bramboráky najdou, a jakmile budou mít v těch místech přestávku, musí jej navštívit, neboť Ruska ty bramboráky a langoše nesmaží, ona je přímo zahřívá láskou, ona ho tvoří na záři hvězdy betlémské, která svítí vedle na stromku. A když klade těsto do oleje ve velkém pekáči, tak ono se nesmaží, ono poskakuje a tančí jako kdysi Fred Astaire a langoš ve druhém oleji je sama Ginger Rogers. A na bramborák si pak račte vybrat jako v té nejlepší restauraci: zelí, maso, sýr nebo snad houby – vše jen pro Vás, pro vaše vánoční pohody. Ach.

A toho Čuřík. Každý známe svého Čuříka. Střídal jsem ho na šestce a hned se do mě pustil, že tam na trhu byl, že bramborák je hnusnej a drahej, a že jinde měli alespoň plněný placky husími játry, ale ten můj vysněný bramborák nikde.

Já se lekl. Vzít někomu zvyk, je jako vzít někomu součást kultury. To je jako byste ho chtěli zabít. Já jak jsem tam měl za kolo přestávku (neumím si představit, že bych Čuříka střídal na jiné lince, které mají přestávky jinde), já se brodil tím davem ke stromku, já je překonával jako nepřátelské vojáky, já jako bych od nich slyšel, že není šance, že můj adventní zvyk je pryč – a každý ten člověk měl tvář Čuříka, vysmívající se a úskočnou, i když nevím co to je, ale píše se to tak – a potom. Ach.

Srdce se mi zklidňovalo a já si vystál frontu, protože tam se čeká, tam je plno, a dal jsem si langoše, a já se usmíval, nejdřív na Rusku, pak na langoše, koukal jsem, jak tancuje v oleji a je jen můj, pro můj zvyk, a pak jsem ho na tácku vzal, voněl česnekem, kečupem, sýr se na něm roztékal z té žhavé vášně, a já ho nesl k nám do střídací místnosti, jako si narkoman nese dávku do soukromí (když ještě může chodit), a tam jsem se s kolegy o ten pohled na něj podělil (jen o pohled) a pak jsem jej políbil.

Ach.

Čuřík si spletl stánky. Byl línej dojít až ke stromečku a krmil se jinde. Paradoxně pak musel zabloudit ke stánku správnému, protože placky plněné husími játry má Ruska taky. Akorát už neviděl bramborák a langoše. Jeho škoda.

Já ho měl, já ho jedl, já líbal rty ten roztékající se sýr a směs kečupu a česneku a říkal si, jak krásné jsou ty svátky, jak krásné jsou zvyky, které svátky odemykají a vedou vás po cestě do Vašich vysněných zemí plné pohody.

Všem hezký Advent s jejich zvyky.

A bacha na Čuříky.

Ach.

Autor: Pavel Hewlit | neděle 9.12.2018 17:21 | karma článku: 20,72 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik