Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tahle země je iluze (sen)

Nebo alespoň někdy mám takový pocit. Iluze v iluzi, stejně jako záhada v záhadě. Ale možná je to tím, že mám dneska takovou zvláštní náladu.

Úplňkem to nebylo – nejspíš proto, že žádný nebyl, a co jsem naposledy viděl Měsíc, tak zrovna dorůstal. Ani nic špatného či těžkého jsem nejedl, neboť dodržuji spánkovou hygienu (blbě spím tak nějak od svých patnácti, pravděpodobně od chvíle, kdy mi skončily iluze o životě) a vyhýbám se všemu, co tíží žaludek nebo umí rozproudit krev v těle (proto taky leta nemám televizi). A i přesto všechno jsem v noci špatně spal, a navíc se mi zdál zvláštní sen.

Byl jsem muž s puškou a podle toho, na koho jsem mířil a co měl dotyčný na sobě, šlo tak o osmnácté století. Nebyl jsem sám muž s puškou. Kolem mě v řadě stálo několik dalších mužů a mířili jsme z jakési přehradní hráze na taneční parket (ano, mám surrealistické sny, jak jen sny surrealistické být umí). Rázem začala bitva a já pálil, aniž bych nabíjel, takže se taky nemuselo jednat o pravou bitvu, nýbrž o jakousi filmovou produkci.

Dostal jsem chlapa do zad. Utíkal po hrázi a chtěl zamířit do mlází (???). Věděl jsem, že tam jsou další a dral jsem se křovím, až jsem se ocitl na parkovišti u popelnic, kde stálo auto a u něj stál chlap a kouřil a kýval na mně a já si do jeho auta sedl. O něčem jsme se bavili a pak mi někdo, koho jsem neznal a seděl vedle mě, říkal, že musíme jít, nebo přijdeme pozdě na večeři.

A tak jsme vyrazili, protože na večeři se nesmí přijít pozdě, jinak by nás mohla shánět paní učitelka – uvědomoval jsem si naprosto jasně. A jelikož nejezdila lanovka, tak jsme stoupali po strmých schodech (začínaly na dětském hřišti, v jehož pískovišti hořel oheň), a dostoupali jsme do sídliště, které připomínalo město třiadvacátého století začínajícím Grande Arche, které jsem viděl před více jak dvaceti lety v Paříži.

Město blikalo a vypadalo trochu jako centrum plné bordelů a já s tím neznámým šel skrz něj a koukali na mrakodrapy a skleněné konstrukce, a kolem skoro nikdo nebyl (všichni asi byli mrtví). Došli jsme do paradoxně přizemní budovy a vstoupili do jídelny, která jako by vypadla ze socialistické školy v přírodě. A taky to socialistická škola v přírodě byla, protože už jsem seděl, před sebou měl kakao a žemlovku, z níž jsem za celý život na žádných školách přírodách ani ve školních jídelnách neokusil jediný sousto – tedy okusil, ale šlo hned ven.

Kolem mě všichni dlabali a já na ně koukal a měl jsem strašnou chuť jim říct, že jsem už dospělej, a nemám tady co pohledávat, a jestli budou chtít, klidně jim řeknu všechno o budoucnosti. Co a jak dopadne, aby se potom nedivili.

Pak jsem se probudil.

Do snáře jsem se nedíval a ani nehodlal dělat si analýzu, která by, jak mě naučil pořad Restart života, dopadla prostým přiznáním, že jsem frustrován životně, partnersky (ha), ve vztahu s rodiči, pracovně, sexuálně, názorově, politicky, tvůrčně – no prostě pohoda, a navíc jsem se pravděpodobně špatně minulý den vyprázdnil. Takže jsem sám sebe neřešil.

Ale jak já tak na sny myslím (a přeci jenom dělám jakousi analýzu), vážil jsem možnost, jak moc souvisí sen s uplynulými dny, a samozřejmě svátkem a událostmi kolem něj – a nakonec jsem sám sebe přesvědčil, že asi ano. Ne že by na tom záleželo, ale něco na tom je.

Možná že je všechno kolem nás jenom sen ve snu, jelikož jak se dívám na události posledních dnů, jako by taky všechno se sebou souviselo pouze v surrealistických rovinách, jež nedávají ani v nejmenším smysl, ale někdy hezky vypadají a vzbuzují zájem

Jak jinak by se dalo vysvětlit chování některých lidí, kteří provolávají hesla o demokracii, a demokraticky neuznávají někoho jiného – nebo ten snový obraz, v němž se dokola řeší unesený/neunesený syn, a přesto ta kauza funguje jenom proto, aby více zakryla destabilizaci vlády a přemlouvání Sociálních demokratů, aby demokraticky vládu nepodpořili a zase hnali zemi k předčasným volbám, které pravděpodobně opět vyhraje všemi (Prahou plus ještě někým) nenáviděná strana, jíž žádný z voličů nebude volit.

Tohle všechno je sen. Jiné vysvětlení není. A nám proto zbývá jediné. Čekat na probuzení. Protože některé sny se mohou rychle změnit na noční můru – a někdo už ji dávno má.   

Hlavně ne žemlovku, prosím.

Autor: Pavel Hewlit | pondělí 19.11.2018 14:36 | karma článku: 12,62 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik