A co jste od nich čekali - zázrak

27. 05. 2018 22:13:26
Myslím od politiků. Od nových politiků, kteří zase tak noví nejsou, když vezmete v úvahy možnost, že škraloupy na osobnosti se nevyhnou nikomu z nás. V tomhle noví nejsme.

Zloděj křičí: „Chyťte zloděje!“ (A ne poprvé) a objevují se debaty, jaký je mezi lumpárnami rozdíl a že ne každá se dá s jinými srovnávat.

Já si vždy při podobných debatách vzpomenu na film s Milošem Kopeckým Causa králík, v němž coby stárnoucí právník vysvětloval mladé Zlatě Adamovské, že není rozdíl mezi nespravedlností za sedm a půl tisíce nebo sedm a půl koruny či sedm a půl milionu, že všechny jsou stejné – a existuje jen jedna nespravedlnost a nikdo z nás nedostal to právo soudit, zdali je velká nebo malá. To je prý začátek konce.

Přirozeně teď mluvím o jednotnosti lumpáren a podvodů, nikoli o horších zločinech. Věřím, že takové naši politici nepáchají. A pokud se ne tomu nedá přímo věřit je dobré alespoň v to doufat.

Pravděpodobně namítnete a poukážete, jaké rozdíly mezi podvody jsou. Avšak já nějak chápu, jak to pan Kopecký ve své roli myslel, že vše začíná prostou skutečností, že ten a ten dotyčný je jednoduše lump a má potřebu podvody páchat. Rozdíl je ve výši či míře, to ano, nikoli však již v samotné podstatě, proč podvod dělá.

Hodně se namluvilo cosi o mladé krvi ve spojitosti s parlamentními volbami a svěžím větrem, který určuje směr lodím k lepším zítřkům. Pořád se nemůžu zbavit dojmu, že v našem případě tak nejde o vítr a plachetnice, nýbrž o parník Titanik, na jehož palubě pouze někdo mění seskupení lehátek pro pohodlnou plavbu k ledovci. Ale někdo může vidět opak.

Pořád si pokládám otázku, proč mnozí tvrdí, že v politice nejsou lidé pro lidi (většinou si to myslí po volbách) – a jestliže tam jsou, proč nejsou vidět a slyšet. Proč se dozvídáme pouze o dalších a dalších kauzách, na nichž je zajímavé, jak odlišně na ně každý reaguje. Pakliže se strana osočující z krádeže stranu jinou nedokáže k vlastním kauzám postavit dle svých pevně zastávaných hodnot k stranám jiným, je asi něco špatně.

Lámu si hlavu, jak moc je špatná formulace, že v politice nejsou slušní lidé. A co je to vlastně ta slušnost? Jakou má míru, jaké jsou její hranice? Je to s tou slušností stejné jako s lumpárnami, jež jsou dle filmového právníka jedna jako druhá, nebo je slušnost jiná a může se vyvíjet a růst, a může proto překračovat hranice?

Napadla mě bláznivá myšlenka, že lidé pracující pro dobro jiných lidí se nemohou stmelovat do spolků a stran. Moje úvaha je trochu podobná úměrnosti, kdy čím víc slušných (lidi pro lidi) se ve skupině sejde, tím větší je možnost, že se mezi nimi objeví někdo, kdo zase tolik čisté úmysly nemá. Jako by bylo souzeno být slušným hrdinou a být osamocený.

Považte kolik nejrůznějších filmových a románových hrdinů jsou samotáři, a jakmile někoho přiberou, vždycky je tím dramaturgicky zaděláno na neshody.

Tím nemyslím, prosím, že by nás v budoucnu spasil v Parlamentu nějaký Batman. Postačí, že Sněmovnu navštěvuje kdosi, komu je nejen svým rebelstvím podobný Jack Sparrow, a jistá nejmenovaná poslankyně má od své interpelace, v níž narážela na Hvězdné války, přezdívku princezna Leia.

Ne každý hrdina nosí masku, a i přesto si neumím představit, že by se v budoucnu objevil jakýsi mesiáš, který by nás spasil. Viděl jsem jich hodně – a nejen v té velké politice. Docela mi postačí, když sleduju některé kolegy tramvajáky, v nichž najednou zaplanul plamen Společenství soucitu s druhými a vrhli se do odborové činnosti. Není bez zájmu, že onen plamen vnitřního ohně uhasíná opět v úměrnosti k tomu, jak odborová organizace sílí mocí.

Když si představím, že Poslanecká sněmovna je ještě vyšší liga, někdy se sám sebe ptám, proč jsem to ještě nezabalil. Ne že by mě to nenapadlo. Nedávno jsem na YouTube poslouchal hodinové very sad piano music (very emotional) a na konci jsem s překvapením zjistil, že si na prádelní šňůře vážu kaťák. Pak jsem slyšel předpověď počasí o vedru, podíval se na směny a uzel utáhl.

Ale vážně.

Je utopie představovat si, jak se do vedení téhle země zapojí člověk, který opravdu chce pracovat pro lidi, a nesledovat přitom svoje zájmy. Kdo ví, jestli takový člověk tady mezi námi existuje – a pokud ano, pochybuji, že by se na výsluní kdykoli dostal. Ale představa je to hezká. Taková hrdinsky románová.

Ani by nemusel mít zvláštní jméno – jako třeba Pravdoman či Bílý rytíř. Stačilo by bohatě, kdyby si lidi o něm povídali, jak je ohleduplný a slušný.

Ačkoli u té slušnosti vlastně nevíme, za co ji máme považovat.

Ale můžeme věřit v zázrak. To nám jde. Většinou před volbami.

Autor: Pavel Hewlit | neděle 27.5.2018 22:13 | karma článku: 13.67 | přečteno: 325x

Další články blogera

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma článku: 33.09 | Přečteno: 1992 | Diskuse

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma článku: 36.43 | Přečteno: 940 | Diskuse

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma článku: 26.30 | Přečteno: 483 | Diskuse

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma článku: 44.98 | Přečteno: 6722 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 320 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 504 | Diskuse
Počet článků 933 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1406

Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...