Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K čemu jsou všechna ta ocenění

A tím myslím třeba i za psaní. Tenhle článek nebude směskou různých teorií a mouder posbíraných z knih, ale pouze vlastními zkušenostmi a hořce protrpěnými (posléze pochopenými) skutečnostmi.

Měl jsem jako dítě mnoho spolužáků, ale pro naše vyprávění nám postačí dva. Jeden dostával za známky placeno. Ne moc. Chodil jsem do školy v jiných dobách, finančně těžko srovnatelnými s dneškem. Za jedničky dostával dvě koruny, za dvojku korunu, za trojku nic, za čtyřku platil korunku a dvě za pětku. Pokud měl v žákovské knížce na celé stránce jenom jedničky, dostal prémii.

Taky nadával, když mu na předposledním řádku soudružka učitelka Danielová (o té taky budu muset napsat) dala v hodině hudebky ze znalostí stupnice dvojku.

„Kráva jedna!“ vykřikoval o přestávce. „A PIF je v hajzlu!“

(Pif byl francouzský komiks a byla v něm hračka a stával dvacet korun.)

Za samé jedničky na vysvědčení dostával pět set korun. S ohledem na film Bony a klid se dá říct, že rodiče mu za dobré vysvědčení podali rukavici.

Druhý spolužák nedostával nic. Jeho tatínek mu pořád vysvětloval, že se neučí pro peníze, ale pouze jenom pro sebe. Nic víc.

Kluk se učil, měl známky dobré, ale ne nikdy nejlepší, a když měl třeba sadu jedniček v delším časovém období, postěžoval si, že je doma tatínek nevidí a ani ho nepochválí. Jinak řečeno, štval ho nezájem.

Pokud na něj upozornil, zase se mu dostalo odpovědi v podobě, že vzdělání slouží pro něj, a nikoli nikomu jinému.

Jenže vysvětlujte tohle malému dítěti. Dobře se učí, a nikdo ho za to ani doma nepochválí. Pochvala od učitelů nemá takovou hodnotu. Stane se tedy, co stát se má, a dítě to začne flákat. Aby upoutalo pozornost.

Co jsem já pochopil, ceny za psaní (a nejen za ně) jsou vlastně spíše čestnými uznáními, třebaže se jim říká cena, neboť to zní jaksi honosněji. Jsou ekvivalentem pohlazení a úsměvem děcku, jež nosí ze školy jedničky a díky zájmu rodičů pochopí, že co dělá, má nějaký smysl – smysl pro něj, i pro rodiče. Vlastně se objeví jakási zpětná vazba, z níž vzejde něco milého.

Samozřejmě existují i ceny, v nichž jde o peníze. A jak známo, peníze jsou až na prvním místě, a hon za těmito cenami vypadá poněkud jinak než ten za Čestnými uznáními. Navíc, do podobných soutěží o opravdu velké ceny se málokterý smrtelník dostane. Většinou omylem, nebo „omylem“.

Já se do takových velkých soutěží omylem ani „omylem“ nikdy nedostal, ale za to jsem se dostal do soutěží o ta čestná uznání a dostával pohlazení za svoje dobré známky a chápal, že opravdu mají jakýsi smysl, ačkoli jiný, než si mnozí myslí.

Ze začátku to nebylo tak jednoduché. Ne uznání získat, spíš jak se s ním vypořádat.

Dneska už chápu, že jeden z důvodů, proč někdo podobná uznání předává není touha někomu udělat radost, ale spíš pozorovat, jak se vyrovná s lidmi okolo, kteří mu to uznání nepřejí či závidí.

A já to ze začátku neuměl. Musel jsem čelit kritice za svoji práci, nehledě na vlnu nenávisti, která se kolem objevila. Češi umí skvěle závidět a nenávidí úspěch u někoho jiného. Míra úspěchu nijak nehraje roli. I nový truhlík v okně je třeba závidět a položit si otázku, kde ho soused ukradl?

Já na tuhle vlnu reagoval z mého dnešního pohledu blbě. Psal jsem těm dotyčným a vlastně jsem se hájil, aniž bych tušil, jak moc přilévám olej do ohně, a ještě se víc zamotávám do dalších provazů závisti a kritiky. Víte, vždycky bude víc těch, co závidí a pomlouvají než těch vašich fanoušků. A fanoušci maximálně vysloví podporu, a tím to hasne. Další vlastnost Čechů je, že si neradi pálí prsty o jiný ohýnek než svůj.

Tak jsem vlastně řval, kousal, škrábal a samozřejmě tahal do sporů jiné a jiné lidi, a to jen proto, abych si po letech uvědomil, jaký jsem byl vůl a jak jsem ty jiné lidi kolem sebe otravoval.

Samozřejmě navíc ten vůl byl spojený s tím pocitem mistra světa amoleta.

Jé, já byl kretén. Hned jsem si myslel, že moje hovno smrdí míň a dával to najevo (ne tím výkalem). Kopal jsem na všechny strany a s tím kopal i lidi, kteří spoustu věcí se mnou mysleli dobře.  

Některá uznání mají totiž takovou moc. Že z vás dělají to, co nejste. A proto víc si myslím, že se dávají jako pokusné sérum, aby se vidělo, co s vámi udělá.

(Jen tak mimo: pamatujete si kdo před deseti lety dostal Oscara za vedlejší mužskou roli, aniž byste se dívali po netu?)

Ceny jsou pomíjivé. Ne však tolik skutky, které kvůli nimž vyvádíme. Blbosti si lidi pamatují snadněji a déle než to lepší kolem nás.

(Reklama: Heleno, ty si kupuješ Fairy Ultra?)

Pokud někdy nějakou cenu dostanete (a nebude to cena barák, deset milionů a jachta k tomu), berte ji jako pohlazení od rodičů, že jste dostali jedničku a vy víte, že oni to vědí. Ale nepřehánějte to, stejně se učíte jen pro sebe a brzy půjdete po svém prkně. A uvidí se, jak pevný krok na něm budete mít.

A ještě maličkost na závěr: Ceny a uznání jsou fajn. Nejen že vidíte, kam se onen uznaný jako člověk ve svém duchovním vývoji dostal, ale taky se kolem Vás dostatečně vyčistí vzduch a poznáte kdo je kdo.

A to je cena k nezaplacení.

Autor: Pavel Hewlit | úterý 8.5.2018 13:30 | karma článku: 18,58 | přečteno: 393x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik