Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co pro tuhle zemi dělat?

Podotýkám na začátku, že tohle je ryze můj pohled na věc. Mnohým se nebude líbit, nebo naopak bude. Věc se má tak, naše společnost je roztříštěná nejen na dvě poloviny, nýbrž na mnoho kousků.

Ačkoli spojení dvě poloviny je pro mnohé lepší. Je jednodušší říct, že jedna polovina nechce Zemana a věří ČT, druhá ho zase nenávidí a brání ČT jako o život. I když i to o život je zavádějící.

Kde se vlastně vzaly ty dvě poloviny. Někdo neznámý s nimi přišel po prezidentských volbách, aniž si uvědomil, že je matematicky nesprávné dělat dvě poloviny z celého národa, když k volbám nepřišli všichni občané. Takže by vlastně mělo jít o dvě poloviny volících, nikoli celé země. Nikdo totiž neví, co si myslí ti nevoliči – a jestli taky náhodou nejsou dvěma polovinami něčeho docela jiného.

Pokud jde o můj názor na zmíněné události: Pan Zeman je zvolený českým prezidentem a o ČT si myslím, že takový úpadek, jaký nám toto médium ukázalo za poslední roky, nijak neodpovídá možnostem, jaké právě tohle médium má. Jinými slovy, tahle firma neprosperuje. Může se chlubit pouze málem, které nijak nepřekryje nedostatky, a někdy i přímo průsery, pro mě osobně v oblasti tvorby pořadů a seriálů.

K té tvorbě uvedu myšlenku, že autoři by se nejprve měli naučit řemeslu, a až poté experimentovat. Opačně to nejde. Tedy jde, ale výsledek je strašný.

Na některé věci pohlížím selským rozumem a nehledám ve věcech víc, než je třeba, možná politický zájem. Nedivím se panu prezidentovi, že nemá ČT rád, když evidentně před volbami pracovala coby veřejné, a tedy nekonfliktní médium, v jeho neprospěch. Jako by ČT sama rozhodla, co její platiči chtějí, a navíc vzkázala, že i přes možnost, jak moc se jejich práce někomu nelíbí, nemáte jinou volbu.

Přestože jsem dal do názvu článku dotaz podobný výroku amerického prezidenta JFK, sám nevím, co tahle země doopravdy potřebuje.

Ano, jistě, potřebuje stabilitu, ale na ni můžeme zapomenout, neboť jsme ve fázi (a už hodně dlouho), kdy si stabilitu každý představuje po svém a nehodlá ze svého stanoviska před jiným ucouvnout ani o milimetr. Couvání je dneska bráno jako akt slabosti, a nikoli rozumu a potencionální možnosti domluvy.

Podle mě se ještě dlouhou dobu nikam dopředu nedostaneme, a přestože mnozí mluví o couvání politickém, směrem k socialismu, couváme velmi rychle lidsky a morálně. Nevím, jak tohle couvání zastavit. Možná mi dáte návod. Já jsem jen tramvaják, co občas píše, a lidem se chová slušně. Nic víc neumím. Jsem malá prdlavka bez špetky moci a možnosti měnit věci ve velkém.

Koukám se kolem sebe a vidím, jak se zase lidi burcují, jak se zase dávají dohromady na náměstích, ale už téhle síle nijak nevěřím. Sametovou revoluci jsem nezažil (byl jsem dítě na škole v přírodě), ale účastnil jsem se o roky později jiné demonstrace s názvem Děkujeme, odejděte! Vzpomínáte si?

To bylo moje osobní revoluční období, a rovněž obrovské zklamání. Měli jsme víru, měli jsme cíl, cesta byla stanovena, ale ideály padly už ten samý večer po skončení demonstrace. Od té doby jsem revolučně vyléčený.

Nijak nemám nic proti tomu, když se budete na náměstích scházet z jakýkoliv důvodů. Každý by měl zažít víru a zklamání, že může něco změnit - protože z toho může ve vás jednoho dne vzniknout něco účinnějšího. Demonstrujte si, mějte plamenné projevy, zpívejte hymnu, ale nijak nevěřím, že se tím někam posuneme. Doba revolucí pominula a myslím si, že jsme na prahu nějakého jiného postupu. Možnosti plynoucí ze síly demonstrací jako bychom už vyčerpali a nyní neumíme sami sebe ani okolí zaujmout jiným způsobem.

Já sám o tom přemýšlím často a pořád si říkám, že ta cesta kupředu (či zastavení couvání) je ve výchově našich potomků. A nejen těch vlastních, všech. Silou působení ve všech směrech a od všech lidí (každý se můžeme změnit k lepšímu). V předání něčeho nového, co by dokázalo vylepšit budoucnost a celkově změnit řekněme morální chod dějin.

Ta cesta bude dlouhá a výsledku se pravděpodobně nedožijeme, ale můžeme ji začít. Jestli se povede, nikdo neví. Klacek a kámen však na ty druhý můžeme použít vždycky. A třeba u toho i demonstrovat a zpívat hymnu.

Autor: Pavel Hewlit | středa 14.3.2018 14:15 | karma článku: 22,75 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1993x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik