Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše prokletí spojené s finále hokeje

Myslím, že to řekl Steven Spielberg, že nejlepší cesta, jak si rozumět s diváky (případně se čtenáři, nebo posluchači příběhu, jak chcete), je podávat jim hořkost světa v karamelách. Svět se poté zdá vyvážený.

Když jsem se dneska dopoledne podíval na stránky FB, pochopil jsem, že hokejový zápas s Američany dopadl dle našich nejlepších představ. Mluvilo se cosi zázračném brankáři, o síle českého lva, o návratu legendy, a zase cosi o Naganu (Bože, zase Nagano, opravdové prokletí našeho národa s ukázkou, jak my Češi vyžijeme s málem na dlouhou dobu).

(Já na FB kamarádům odpověděl, že vše je pouze tím, že tým začala na poslední chvíli trénovat Ester Ledecká. Poněvadž ta umí překvapit. Ta je zlatá – a pro některé moje kolegy tady na blogu dokonce platinová.)

Přirozeně není pochyb o úspěchu, jaký hokejisté svým výkonem vybojovali. Pravda, určitě se mezi námi najdou tací, kteří si už myslí, že úspěch je z poloviny (z té větší poloviny) jejich zásluhou, a kdyby se do toho sami neopřeli a ráno ve čtyři nepustili televizi, kdo ví, jak by zápas vůbec dopadl. Pořád je však úspěch dílem hokejistů a přípravného týmu, případně trochu fanoušků v hale. (Na přenos energie na dálku nevěřím, tu pohltí vesmír a někdy z ní dělá modré díry – co to je, nevím, ale četl jsem o tom, ale autor to taky nevysvětlil, ale prý tomu věří. Tak nevím.)

(Neodpustím si zážitek ze včerejška, kdy se na téma nadcházejícího zápasu bavily dvě mladé slečny v tramvaji, a když jedna říkala, že dneska není s Romanem, protože šel spát, a že se ráno bude dívat na hokej, druhá kysele odvětila, jaká je to řehole hrát hokej, že jí by to tak bavilo vstávat po třetí a hned jít na led.)

Je škoda, že jsem se včera krom moudré slečny nesetkal i s nadšenými reakcemi na přicházející utkání. Jako by se vůbec nehrálo. Všehovšudy jsem viděl jen jedno, a to bylo od člověka, který měl noční, a věděl, že po šichtě nepůjde spát a bude se dívat. Jinak ticho po pěšině.

K té pěšině – často se říká, že cesta je důležitá, někdy snad víc než její cíl. U nás se však zdá, že cesta začíná většinu z nás zajímat, až když se blížíme k cíli, a ten cíl se před námi začíná rýsovat. První polovina té cesty (větší polovina, ha ha) zajímá málokoho. Jako bychom nechtěli zbytečně plýtvat energií, když je výsledek zatím nejistý.

A teď se dostávám k tomu, co by se stalo, kdybychom se dostali do finále. No, co by se stalo, buď ho vyhrajeme, nebo prohrajeme – eventualita, že během utkání střechu haly urve kosmická loď a všechny hokejisty odveze do sbírky na 4 rigol je silně nepravděpodobná.

Ale kam právě nás může odvést euforie před samotným finále? Nejspíš se zase začneme všichni milovat, objímat, skákat (jo, já vím, hop hop hop), mávat vlaječkami a troubit klaksony, vykřikovat cosi o národní hrdosti, a narychlo se budou instalovat obří televize po náměstích.

Je to všechno fajn, a je to všechno strašně hezký. Až by člověk propadnul pocitu, jaký je to u nás skvělý, a jak si Češi rozumí a dokážou držet při sobě. Je smutné, že aby si tohle náhodný divák myslel, musíme mít po úspěšném čtvrtfinále a nejlépe i vyhrát ve finále.

Jenže co pak? Zase se propadneme do prokletí, jak něco máme, a úplně zapomeneme na to, co stejně tak nemáme a co jsme prošvihli nebo co podle nás nedokážeme změnit. Avšak proč vlastně smutnit? Máme svá drobná prokletí krátkodobých radostí, které umíme natáhnout jako žvýkačku a olizovat její chuť, přestože už žádnou dávno nemá a stává se pouhým datem a vzpomínkami starších, jimž mladí ne příliš rozumí. A aby třeba rozuměli, museli bychom citovat Nietzscheho a jeho slova, že každá generace musí vyhrát svoji válku (Nagano).

Abyste si nemysleli, úspěch hokejistům přeju. Ne proto, že budu pociťovat zvláštní hrdost nebo něco takového (neumím ani bruslit a nikdy nebudu), ale po výhře svět alespoň na kraťoučký zlomek něčeho dlouhého uslyší o naší zemi v lepším smyslu než obvykle. Možná, že někoho ta mini zmínka k nám naláká a bude chtít vědět, jaký národ má takové skvělé hokejisty. Přijede a rozhlédne se.

Pravděpodobně toho v nás samých moc neuvidí. Pokud se ovšem někde kolem nebude rýsovat finále něčeho významnějšího. Což je ale koneckonců výzva pro všechny. I když někteří z nás neumí bruslit (a nikdy to umět nebudou), můžeme si zavázat potencionální brusle a vyrazit na led čehokoli a hrát o své velké finále a vítězství – hrát a nebát se o průběžných výsledcích napsat těm druhým na sociálních sítích.

Sice se zprvu většina setká s nepochopením a slovy, že samochvála smrdí, ale to nevadí. Kdyby měl druhé chválit zase jen ten další druhý, většina by se za život žádného uznání nedočkala.

Takže, dámy a pánové, na led – a kdybychom v neděli ráno vyhráli (milá slečno z tramvaje, nebojte, oni ty sportovce z postele vytáhnou, žádný strach), tak až budeme mávat vlajkami a auta troubit (hop hop hop), začněme přemýšlet, jak to udělat, aby se někdy vlajkami mávalo a troubilo klaksony kvůli nám. Bude se tak mávat vlajkami a troubit auty mnohem častěji než s mezerami desítek let.

A přemýšlet můžeme, i pokud nevyhrajeme. No a. Některé prohry jsou přeci jenom začátkem vítězné bitvy.

Hezký den.

Autor: Pavel Hewlit | středa 21.2.2018 12:54 | karma článku: 13,13 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik