Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zase mi málem dali do držky

A to nejsem novinář. Ani nechodím na politické večírky. Jak vás to jen mohlo napadnout? Abyste málem dostali na tlamu, stačí být řidičem MHD. Lidi se už o zbytek postarají.

Nebude ničím pro Vás novým, že agresivita lidí kolem nás roste. Já to vidím na vlastní oči každý den. Kdo před deseti lety ještě dokázal mlčet, dneska vám vynadá, kdo vám dřív „jenom“ vynadal, vám dneska dá do huby – nebo alespoň chce. Ta hranice je tenká a překračuje se snadno.

Netvrdím, že nálady na souboje jsou na denním pořádku, ale stále jsou častější, než že v tramvaji narazíte na svého fanouška, který vás požádá o podpis a poděkuje, jak hezky jezdíte.

Před lety se jakási skupina snažila vypracovat studii, proč lidé řidiče napadají? Proč jsou případy útoku častější nežli třeba na prodavačky v potravinách nebo na doktory v ordinacích? Výsledek zase tak šokující nebyl. Ostatní profese mají tu výhodu, že k nim lidé mají jakž takž jakousi úctu. Skoro by se dalo říct, že lidé ty ostatní na rozdíl od řidičů MHD potřebují – či je jako potřebné alespoň vnímají. My jsem v pytli.

Nejsme pro Vás důležití. Vlastně nejsme nikdo. Jen řidiči. Ti, co zvoní.

 

Z jedné knihy o tramvajácích:

Uvědomuješ si, že jsi v zaměstnání vlastně sluha. Nic víc – devětadevadesát procent cestujících (byť za poslední roky se veřejnost raději označuje pojmem Vážený klient) tě za sluhu považuje. Jedno dvě procenta je k tobě uctivá, a ty za uctivost už považuješ skutečnost, že nezačnou nadávat sotva vylezeš z kabiny, aby si oznámil, že dál se kvůli nehodě nepojede.

Pro ostatní si něco jako černoch na bavlníkové plantáži. Vidí tě, vnímají, cítí tě – ale jinak jsi vzduch. Doslova si byl ve skutečném obraze věcí, když do prázdné tramvaje nastoupila skupinka podnapilých skoro děcek a po usednutí spustili hit Heleny Vondráčkové "Projděte dům do všech koutů". Ten den tě bolela hlava, tak si je šel požádat, jestli by nepřestali zpívat?

"A proč?" řekl mladej. "Vždyť tu nikdo není!"

Jsi nikdo – a za nikdo tě cestující-vážení klienti považují.

                                                            Výlukové trasy štěstí

 

 

 

Ale k přesdržce. Hlavní aktér nastupoval na Klamovce, po půl dvanácté v noci. Už na pohled působil dojmem surrealistického bezdomovce a příležitostného feťáka. Surrealistický proto, že klasickou tašku z Ikey nedržel v ruce, nýbrž na krku a částečně v zubech. Skutečně umění – ne to držení v zubech, ale ten obraz a jeho název: Život má života plné zuby.

Jel na Biskupcovu, tedy lépe řečeno, chtěl tam jet. Že je tam, kde má být, a už tam zase není, že se ten bod zase vzdaluje, stejně jako když vesmírná sonda mine planetu, a namísto cesty tam se řeší cesta zpátky –  tak že se tohle právě děje, zjistil dlouho po odjezdu ze zastávky, právě když jsem míjel světelnou signalizaci u Ohrady.

Že lidi nadávají a sprostě, je běžné. Nemělo by to tak být, ale děje se to. A je zvláštní, že jsou sprostí hlavně v ten moment, kdy by sprostí být vůbec neměli, a spíš by měli držet hubu, a v žádném případě krok. Lidi už jdou někam jinam.

Jenže tenhle aktér nemlčel a nadával, a nadával i s taškou v zubech, kterou se snažil zvednout, a vykřikoval, co jsem, a tykal mi, což se nedělá, protože perník jsme spolu nevařili, a pořád říkal, co jsem a slušné to nebylo.

Navíc se (sprostě) domáhal okamžitého otevření dveří. A to nešlo. Jak minete Ohradu a zajedete do tmy Krejcárku, do té tmy, kterou kdysi i využil vrah, co před lety rozřezal tělo, a právě sem uložil část končetin (další kusy našli náhodní kolemjdoucí u Hloubětínské vozovny), tak jak zajedete do té tmy, už jen koukáte, jestli se někdo neválí na kolejích, jak to tam často dělají opilci, jdoucí ze Žižkova do světa, a možná že se toho světa leknou, a tak si na kolejích lehnou a čekají, až ten svět k nim přijde sám.

No prostě otevírat nebudu. To si mě ten aktér spletl, a není jediný, s jinou službou fungující na myšlence převozu lidí z bodu A do bodu B, a to s taxislužbou. Tam ano, tam se zastavuje na přání, v tramvaji ne. Je na čase si rozdíl uvědomit.

A já, jelikož jezdím dlouho, už v té tmě, kde spávají opilci a duše, co se bojí světa, jsem věděl, že aktér bude rozezlen, že bude chtít svůj vztek dát najevo, a ukázat, že na tomhle světě má svoje místo a nemusí si ještě lehat do kolejí.

A jak jsem si myslel, tak se stalo, a jak dojel na Krejcárek, popadne tašku na krk a do zubů a už se hrne jako tank z Ikey a pěstí mi flákne do okna kabiny, až se zachvěje, a je sprostý a sprostý a sprostý a sprostý, a já se na něj koukám, a vím, že musím váženého klienta uklidnit. A jak jsem na to školený, tak se na něj usměju, a neřeknu mu, ne nezeptám se, jestli chce do držky, nýbrž mu vysvětlím, že nemůžu otevírat dveře jen tak, že tlačítko je tlačítko, že tlačítko dveře otevírá jako kouzelná formulka z pohádky, a když se to tlačítko zmáčkne jinde, už kouzlo neplatí a dveře se neotevřou, a aby to všechno tedy fungovalo, jak má, musí člověk mačkat včas, aby pak nebyl za blbce.

A on nadává a nadává a nadává a je sprostý a sprostý a sprostý, ale to nevadí, jelikož já jsem školený, a aktér to vidí, on to cítí, a tak mě se ptá, jestli nechci do huby, a já mu řeknu, že ne.

A odešel do tmy. Do světa.

A konec poetiky dlouhých vět.

Nemluvím jen za sebe, když podotknu, že v podobných situacích se máme někdy co držet. Někteří se snaží myslet na něco jiného. Nevnímají příliv nadávek značící pohlavní orgány a nevěstky, nechystají se na cestu na jih od rovníku, kam jsou posíláni. Myslí na děti, na příbuzné, na manželky, na alkohol, na dovolenou, již nastoupí už za šest měsíců.

A někdy se do toho vmísí jiná představa. Jen tak se postavit, a dát jednu ránu, krátkou jako razítko, jako polibek ve tmě průjezdu, a koukat, jak ten dotyčný leží na zemi, oči rozšířené překvapením, koktající cosi o vaginální hodnotě vaší osoby – a dál stát před ním a zeptat se, jestli může pro váženého klienta ještě něco udělat, s něčím pomoci, třeba najít nějakou příjemnou cestu směrem na jih od rovníku?

Ale tohle se nikdy nestane. Nebo alespoň z praxe nevím, že by se tak za poslední léta stalo. Avšak chuť by byla, a někteří z vás ji navíc přikrmujete.

Věřte tomu, že řidiči málokdy mohou za to, že se nedá vjet na mosty, případně že se opravují ulice i s kolejemi. Uvědomuji si, že vás změny v dopravě nemohou těšit, ale zase si uvědomte i vy, že řidič je v tomhle případě pořád jen pouhé číslo v dlouhé rovnici, a to číslo rozhodně nemá takovou hodnotu, aby její výsledek nějak víc ovlivnilo.

Ale ještě jednou k té dávné studii. Výsledek se asi příliš nelíbil, a tak se na ni zapomnělo. Možná, že ve výsledku zaznělo cosi o tom, že lidi jsou prostě hajzlové. Ale může se udělat další, nová, čerstvější. A už by pro nás dopadla lépe. Jak vidno z posledních dnů, slovně a fyzicky napadáni nejsou jen řidiči MHD, ale i novináři. Pravděpodobně se časy mění a svět se hnul.

Akorát já si myslím, že na rozdíl od některých novinářů si to řidiči prostě nezaslouží. Pravda, taky děláme, co se nám přikáže – ale jako řidiči víme, kde je jakási mez, a když vás štvát nemusíme, tak to prostě neděláme. Někteří novináři si právě tohle musí teprve uvědomit.

Pozdrav z linky 24.

Autor: Pavel Hewlit | úterý 30.1.2018 17:56 | karma článku: 29,40 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik