Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré rady na "zdravé" ztloustnutí

Ano, jsem tlustý. Přiznání je prý většina úspěchu, takže jsem za vodou a už zbývá jen ta maličkost shodit bratru třicet kilo. Pohoda. Úspěch zaručen, když už jsem si to přiznal.

Myslel jsem si, že obezita je takový ten ojedinělý problém, který nemá svoji odvrácenou stranu. Prostě je to Jing, ale nemá Jang. Samozřejmě to není pravda. Máte různé psychické poruchy spojené s příjmem strany či problémy fyzické, kdy tělo stravu odmítá se zdravotních důvodů. Dalo by se říci, já zase naopak jídlo z psychických a tělesných důvodů přijímám velmi dobře.

Prostě jsem se pro něj narodil. Jakmile něco vidím, co by se dalo gastronomicky zpracovat, už servíruju. Bohužel se gastronomicky zpracovat dá skoro vše. Mimoto přirozeně sleduju zahraniční kulinářské pořady (z tuzemských si bohužel nedokážu vybrat, ale jak jsem už kdysi psal, kdyby přišel pořad s názvem Blbečku vař, asi bych do sledování šel), sleduji záběry z vaření po celém světě a mnohdy obdivuju různé postupy:

Jeden za všechny, jak loupat česnek, aniž na něj pořádně sáhnete. Dejte ho do velké sklenice nebo šejkru, zavřete a třepte. Stroužky vypadají. Pak je jen rozdělte a třeste zas – za chvíli se sami vyloupnou, aniž se jich dotknete.

Ale najdete jich mraky, a u některých ani nebudete věřit, že fungují.

Dost možná je moje otylá postava daná osudem, neboť jsem vyučený kuchař, a ti, jak známo, jsou pěkně baculatí a smějí se na vás jako dobře upečený lívaneček a tvářičky se jim červenají pod vysokou kuchařskou čepicí. Třebaže jsem tohle povolání nevykonával, moji další štaci, tramvajáka, jako by taky charakterizovala ne přímo sportovní postava (ačkoli i zde zažíváme určitou renesanci), nýbrž osoba břichatá zasedlá v kabině a zvonící a zvonící.

Ano, hodlám zhubnout, ale nejde to tak jednoduše, jak jsme si redukci představoval. Dokonce se zdá, že spíš než že se zhubnutí snažím vydřít, raději se ho snažím sám v sobě ukecat. Jako se někde vedou mírové rozhovory za účelem příměří, já vedu dietní rozhovory a hádám se sám se sebou o různá plnění nejrůznějších smluv.

 

Střídací bod na Palmovce je pro tramvajáky gastronomické Las Vegas. Najdete tam všechno pro všechny. Show za show, nabídku za nabídkou. Jste skromní, pochutnejte si v lahůdkářství, kde vládnou chlebíčky, majonézové saláty a úsměv prodavaček s nařasenými čelenkami v kudrnatých vlasech. Nejste na to, ale nechcete taky ještě víc, inu stánky jsou nedaleko. Nechejte se vést vůní přepáleného oleje a nesplete se. Ožijte díky klobáse, langoši, smaženému sýru v housce – nebo jděte vedle na kuřátko, na české, prodávané Ukrajinkou s těžkým osudem, který Vás dojme. Je to lepší než divadlo s Brucem Willisem.  

Jste-li patrioti a láká vás retro, show v jídelně hrabalovského duchu je jasnou volbou. Držková polévka je hustá, houska vypečená, a ovar nemůže uškodit. A kdo chce víc, víc i dostane: přes guláš s osmi houskovými, přes srbské žebírko s rýží, hovězí na česneku se špenátem s bramborovými knedlíky se dostane k pultíku, kde si pochutnáte na stojáka, a kdo ví, třeba z jedné strany bude stát český Honza a z druhé německý Kníže, zázraky se na Palmovce dějí.

Čínská šlichta z českých výrobků z mnoha vietnamských provozoven kolem vás zase políbí duchem orientu a miska rýže nebo nudlí Vám připomene nejednoduchý osud obyvatel sehnutými nad malými rýžovými políčky. Ale dosti chudoby, kousek odtud je pravé americké smažené kuře z českého chovu, které ani náhodou netušilo, že bude umět anglicky. Hranolky nebo krokety k tomu a už Vám všichni říkají ou jes srrrr, nebo nasajete do volátka vůni Itálie a pizzu, která se na vás směje jako sluníčko a špagety se slaninou vám ukáží, že žít se prostě musí a radost a víno je kolem nás a my si chceme kus z ní utrhnout.

A jelikož Palmovka je multikulturní se vším všudy, tak pokud není ramadán, lze sestoupit po schodech osudu do obchůdku na pravý halal kebab v arabském chlebu nebo zamotaným v mexické tortille, neboť tohle pobožné expanduje do všech koutů světa a bere si z něj.

A když poznáte tenhle kus města všemi svými chuťovými buňkami, nezbývá se vám nic jiného než se zamyslet nad jedinou otázkou, a to zdali sníte, či jíte?

Už se mi jistě nedivíte, že jsem tlustej? Ze mě ta láska k jídlu doslova kape.

Ale dál – jak jsem psal o pizze, máme na Palmovce pizzerii hned za rohem. Dostanete v ní mnoho druhů, a krom toho si můžete objednat hamburger tak dobrý, že brzy budete jako já, případně se můžete položit do steaku nebo do grilované zeleniny – k tomu ten steak, hranolky, na vrchu smažené volské oko, áááááách…

No nic. Jedním z dvou kuchařů je tam skoro stejně mladý člověk jako já (tudíž mu je přes třicet, a už by mu tedy nikdo neměl věřit), který je vlastně Jangem mému otylému Jingu, a to se vším všudy, neboť i on si přiznal, že je hubený až příliš a měl by s tím něco dělat.

"Mě prostě nejde ztloustnou!" stěžuje si – a pro mě je to skoro jako sci-fi.

Velká škoda, že ačkoli medicína pochoduje kupředu mílovými kroky, na transplantaci tuku se ve výzkumech zapomíná. Mohl bych ho darovat stejně jako krev, a  zadarmo, jako tu krev. Případně by transplantace mohla probíhat rovnou z těla do těla. Lokální umrtvení by stačilo. Já na jednom stole, kolega kuchař na druhém. Ve mně jehla, do toho zvuky srrrrr srrrr, jako když mě někdo vysává ze dna brčkem, a u kolegy zvuky ml ml ml, jak se do něj tuk převaluje a konečně mu dělá krásnou jeho doposud vychrtlou postavu. Já bych si pak jen na konec pohladil vytahanou kůži na břiše, která by připomínala velký jazyk a na dotyk a pachem hodně propocenou deku.

Pokrok se asi tímhle směrem nepohrne, a pořád půjde jenom o Tylera a výrobu mýdla, takže na řadu musí logicky přijít poradna. Nemyslete si, už jsem o tom s kolegou kuchařem/pizzařem mluvil. Kdo jiný by měl radit, než ten, kdo už na pohled tomu rozumí? Cvičení vám taky asi nebude vysvětlovat nějaký chcípáček, co po prvním dřepu padne na podlahu a nezvedne se, ani když do něj deset minut šťoucháte násadou od koštěte.

Pro začátek je dobrý psychický šok. Jsou sice lidé, kteří mají tendence po něčem podobném naopak hubnout, ale nebojte, variant je hodně. Já přibral rázem dvacet kilo, když mi zdrhla žena. Díky této zkušenosti jsem poznal mnohé, ale v té době hlavně, že některé ženy jsou neskutečné mrchy a řízek s bramborem posypanými pažitkou a přelitými máslem mají i ve tři hodiny ráno svoji poetiku.

Hlavně je potřeba vydržet a nic nebrat na lehkou váhu. Jak se říká, nepřistupovat ke tloustnutí s lehkým srdcem. Ano, čekají vás změny, velké, a pokud budete s tloustnutím hodně trpěliví a vytrvalí, pravděpodobně i definitivní. Nic není potřeba uspěchat. Pěkně pomalu, ať si tělo zvyká.

Detaily dělají mnohé. Třeba je dobré se stravu naučit přijímat vleže, nejlépe v posteli nebo na gauči, a konzumaci rozptylovat sledováním počítače a stažených pořadů. Někdy postačí jediná série seriálu a dočkáte se viditelných změn.

Tloustnutí je rovněž psychologický boj, který má s ohledem k hubnutí tu výhodu, že v něm můžete, ba přímo musíte prohrát. Stejně jako pro hubnutí platí, že hodně není nikdy dost a je potřeba jít ještě dál. Ruku na srdce, platí to v mnohém. Když je člověk na smrt vyčerpaný pochodem, má v sobě ještě dost sil, aby ušel dalších čtyřicet kilometrů. Obdobně když člověk sní jednu porci pro dva a nemůže, ani neví, že ještě může zďobnout poloviční porcičku a k tomu navíc šlehačkový dort. Je to jen v hlavě.

Pro tloustnutí platí, že fast food je momentálně Váš nejlepší přítel. A nejenom jeden. Člověk, pokud si stanový velké tlusté cíle, neměl by se zastavit v půli cesty. Není od věci své nejlepší kamarády spojit a udělat si postelový mejdan. V praxi to znamená, že proč zůstávat pouze u plné tašky dvou hamburgerů ze sezonní nabídky s velkými hranolky, Pepsi a cibulových kroužků. Cestou domů můžete ještě navštívit vietnamskou provozovnu, zakoupit velkou mísu polévky a něco pro zdraví, maso se zeleninou a rýží.

Poté již vám nic nebrání ke slavnosti obžerství a radosti. Musíte se s tím jídlem doslova mazlit, pokud mu chcete dát pusinku, udělejte to, mějte k němu přátelský vztah, je jen vaše a vy jeho.

Jestliže budete mít pocit plného žaludku a pocity na zvracení, klid, je to jen v hlavě, jak jsme si řekli. Zvolněte, položte se do postele a zírejte na obrazovku počítače. Ono to přejde. Netřeba se vzrušovat. S jídlem nespěchejte. Užívejte si ho. Zamilujte se do něj. A lásku rozvíjejte.

Nepodceňujte význam laskomin. Čokoládička, bonbonek, pišingr je skoro jako módní doplněk na veřejnosti. A co si budeme povídat, svým způsobem zdravější než cigareta (ale nebojte výsledky jsou skoro stejné). A chraň Vás ruka páně podlehnout svodům přátel, kteří vám začnou říkat, že se měníte. Sice to není z jejich strany zlomyslnost – berte to jako závist, že jste se konečně našli.

Rozhodně se nesmíte ničeho bát. Ono to možná ze začátku tak dobře nepůjde, ale ničeho se nelekejte. Chce to jenom pevnou vůli.

Jak známo, s ní dokážete cokoli.

Třeba i zdravě ztloustnout.    

Autor: Pavel Hewlit | středa 19.10.2016 13:14 | karma článku: 20,77 | přečteno: 787x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1992x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ten náš frajer Rakušan

Nejspíše jste zaslechli zprávu, že pan ministr vnitra nechal na budově tohoto ministerstva ku příležitosti státního svátku vyvěsit tři vlajky – Naši, tu druhou a mezi nimi vlajku s Putinem v pytli.

29.10.2022 v 8:44 | Karma: 47,96 | Přečteno: 10846x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Jak jsem se potkal s paní Postlerovou a něco jsem pak pochopil, a nejen o sobě

Paní Simona Postlerová je česká herečka a dabérka a její hlas poznáte bez váhání. Zabarvení hlasu je noblesa a tón je krása a někdy i mírně hlubší něha. Takhle bych ho popsal.

25.10.2022 v 11:03 | Karma: 26,58 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Jak se mi v tramvaji porvali tři rusky hovořící občané

Omlouvám se za kostrbatý název, ale dneska si nemůžete napsat jenom tak něco, třeba to, kdo je kdo, protože to by Vás hnedka mohli podezřívat, že někoho nemáte rádi.

19.10.2022 v 14:16 | Karma: 39,53 | Přečteno: 2179x | Ostatní

Pavel Hewlit

Americká výchova jako základ konce Čechů aneb Rozmačkaný krabí chlebíček v novém tvaru

Vždycky si uvědomím ony smíšené pocity, jakmile se setkám s rodinkou, kde děti dávají o sobě hlasitě vědět, aniž by právě o tyhle projevy stáli jejich rodiče nebo kdokoli jiný v blízkém okolí.

4.10.2022 v 14:19 | Karma: 38,44 | Přečteno: 1504x | Ostatní

Pavel Hewlit

Pan ministr se pouze ve svém prohlášení spletl (nebo to nevydržel)

A taky že jo – a ruku na srdce, komu se to někdy nestalo, že řekl, co říct vlastně nechtěl, a nechtěl to říct, až když mu někdo jiný řekl, že to vlastně říct nechtěl. Nebo ještě neměl.

26.9.2022 v 13:18 | Karma: 36,68 | Přečteno: 1087x | Ostatní

Pavel Hewlit

Jak jsme našli morální polohu svého postoje k válce

A hned na úvod řeknu, že není překvapivá, neboť není ničím novým, co by se od malého, a přitom šikovného národa očekávalo.

22.9.2022 v 18:51 | Karma: 24,30 | Přečteno: 623x | Ostatní

Pavel Hewlit

Nebezpečí požáru koloběžek aneb Půlnoční sexy (skoro) hasič

Nemám některé lidi na koloběžkách rád. Nejen kvůli onomu pocitu moci, který ucítí, když pod sebou zavrní elektromotorem, a pomyslí si, že chodci jsou póvl vhodný k likvidaci.

20.9.2022 v 13:54 | Karma: 40,57 | Přečteno: 4114x | Ostatní

Pavel Hewlit

Disney má další pohádkový genderově vyvážený zářez + něco o rasismu

Pokud je příležitost, nijak se svým obdivem k firmě Disney netajím. Je pro mě ukázkou nejen perfektně zvládnutého podnikání, vedení lidí, ale i ukázkou toho, jak rychle umíte v ledasčem otočit.

11.9.2022 v 11:31 | Karma: 31,86 | Přečteno: 1076x | Ostatní

Pavel Hewlit

Jelikož nevíte, co Vás čeká, tak jste ještě „stateční“

Blíží se zima, a co se mě týče, já si myslím, že celá situace ohledně plynu dobře dopadne. Ne že by se vyřešila situace s válkou, ta se ještě tak dva roky nevyřeší, ale Vláda nesmí selhat.

9.9.2022 v 19:04 | Karma: 37,31 | Přečteno: 1070x | Ostatní

Pavel Hewlit

Na základce bude nový předmět – „wellbeing“, a jedničku nikdo nedostane.

Musel jsem nejdřív trochu pohledat ve slovnících, protože tenhle název vůbec neznám a evokoval mi něco jako koupele a masáže, takže něco spojeného s wellness.

8.9.2022 v 8:28 | Karma: 31,51 | Přečteno: 913x | Ostatní

Pavel Hewlit

Jezte zdravě, ale přijdete o kouzlo našeho zdravotnictví, ale zase nezahájíte revoluci

Nijak nepopírám, že mnou popsané události mohou být shodou náhod, jako by se právě na mě krutý osud chtěl pomstít, že na zdravotnictví v politickém měřítku delší dobu kašleme a lidi v něm pochopili, že to jenom tak neskončí.

7.9.2022 v 11:51 | Karma: 20,88 | Přečteno: 510x | Ostatní

Pavel Hewlit

Velitelka celosvětové aliance demokratických sil paní Pekarová-Adamová

Já Vás včera varoval. Já říkal, že jestli nebudete mít pana premiéra rádi a on nebude mít z Nás radost, paní Pekarová-Adamová něco řekne. A už je to tady.

5.9.2022 v 13:26 | Karma: 41,14 | Přečteno: 1763x | Ostatní

Pavel Hewlit

Jak bezpečně poznat Rusa, který volí Babiše

Včerejšek a v něm pan premiér Fiala ukázal našemu národu, jak je jednoduché v naší krásné a spokojené zemi rozeznat proruské živly, na něž je dobré ukázat si prstem.

4.9.2022 v 10:35 | Karma: 46,86 | Přečteno: 7906x | Ostatní

Pavel Hewlit

Paní Pekarová Adamová si přeje svetrový mír a kdy točit pokračování hitu

Svetr paní Pekarové Adamová (dále jen P.A.) se stal již legendární záležitost a politička svým svetrem ukázala cestu, jak se vypořádat s nadcházející energetickou krizí.

31.8.2022 v 12:53 | Karma: 37,82 | Přečteno: 1152x | Ostatní

Pavel Hewlit

Mi Němec sakásáme tocho Rassist Vinetů

Vy na sačátek musela nejdřív vědět, že mi Němec fždycky ferová osobnost. My dobže fždycky věděla, co je tobfré a co nicht tobfré a mi uměla ze fždycky poučit z der Lapsus.

30.8.2022 v 1:50 | Karma: 35,28 | Přečteno: 1067x | Poezie a próza
  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik