Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hubert mi řekl, že velký léto končí

Hubert je můj spolubydlící. Bydlí v kuchyni, venku na okně, a vedle něj a pod ním. Hubert je pavouk. Křižák. Pruhovaný skoro jako tygr.

Objevil se na začátku léta. Malý, pohublý, soukal si síť a koukal na hlavní silnici a kašlal z prachu, co se ulicí nesl, protože vedle dělají přístavbu baráku a kdo si kolem dokola na stovky metrů otevře okno na vyvětrání, dostane domů návštěvu v podobě hvězdiček prachu a jiného svinstva.

PH

Ale Hubert si zvyknul a já si zvyknul na Huberta. Dokonce jsem mu dělal hostiny. Mouchy, mušky, můry – vždycky z nich byl na větvi.

Tedy ne hned. Na začátku mu vadilo, že se oběti už nehýbají. Sice k nim došel, ale aby se do nich hned zakousl, to ne. Něco mu říkalo, aby si dal pozor. Asi jako když hladový člověk kouká na skálu a něco v něm mu velí, aby si dal pozor a nevylámal si zuby. Hubert chodil okolo a jako by koukal na bezdomáče, co mu leží na prahu. Takže jsem začal klepat.

A to vám bylo něco jiného. To jak jsem zaklepal, típnul cigáro a už běžel jako v útoku a hop na tu potvoru a už to jelo. Ze začátku dělal trochu ramena a přehrával. Dělal, jako že s obětí pere a nakonec ji položí, jako silnější chlápek položí druhýho v páce. A pak šup, prd prd, a už z toho byl balíček, Hubert ho zvedne nad hlavu jako pohár ve Wimbledonu a běží s ním do spíše do praskliny vedle okna.

Jednou jsem mu naservíroval můru – a to byl přímo banket. Můra byla třikrát větší než on, ale on se na ní stejně vrhnul jako gladiátor a dělal, že strašně trpí, jak bojuje. Nakonec přirozeně zvítězil, prd prd, balíček, Wimbledon, a už běží do praskliny. Jenže ouha. Do praskliny vletěl jen on a můra zůstala na parapetu. Hubert se vrátil, trochu se rozhlídnul, aby věděl, kdo ho má za pitomce, a pak začal přemýšlet, co dál.

No vymyslel to ideálně. Prostě z pavučiny postavil něco jako spíš vedle praskliny a můru do něj zabalil jako do batohu. A bylo to.

Pak na chvíli zmizel. Asi na dovolenou. Pochybuju, že by si jen tak odlítnul někam na Maledivy a s Kozatkou Křižákovou si dali dostaveníčko ve vodní vile a popíjeli nektary a každý večer se ztřískali pod obrazem na zdi. Ne ne, ale rozhodně tam, kam jel, nestrádal.

Vrátil se vypasený, větší, a línější. Už to nebyly tak krásné pavučinky, co se na mě smály každé ráno v paprscích slunce, už to nebyla pilná práce, kdepak. Vstával až v poledne, pavučinu flákal, měl ji potrhanou, prostor mezi vlákny jako průchoďáky. Kdyby bych ho nekrmil, na to by nechytnul ani sjetého motýla vracející se od Makovice.

A taky zblbnul. Seděl na pavučině, kouřil, a často klimbal. Jednou jsem mu na síť jen tak hodil mouchu, a jak se dotkla pavučiny a rozechvěla ji, spadnul jak hruška na parapet a nemít na zádech padák, skončil na chodníku. Blbec. Takhle za chvíli přilezl zpátky na parapet, tvářil se neuvěřitelně pitomě, a na pavučiny se vrátil stejně opatrně jako jezdec, který se vrací na koně, co ho už dvakrát poslal obloukem k zemi.

Dostal dietu a trochu se dal do kupy. Tedy ne tak, aby zase makal jako obvykle. Na pavučinu kašlal a někdy ji neopravoval i tři dny. Chodil po jejích troskách a pravděpodobně přemýšlel.

Minulou sobotu však přišla změna. Už od rána dřel na pavučině a měl ji tak hustou, až vypadala jako krajka, co se dává na stolky v obýváku. Každý den dělal novou a lovil po celých šestnáct hodin. Šlofíka si dával jen přes půlnoc.  

A já pochopil, co to znamená. Ne že by šel do sebe, že by se mu rozsvítilo a začal makat na novém já z nějakého vlastního přesvědčení. Kdepak. Budík v jeho hlavě mu řekl, že velký léto je na konci a podzim přijde tak rychle, až se z toho budeme dlouho divit.

Tedy, my se budeme divit. Jako obvykle. My se všemu obvyklému divíme jako děcka v kočárku. Ale Hubert ne. Hubert ví, že léto končí a krušnější časy jsou za rohem.

Tak se tedy tomu nedivme.

Hubert loví, protože ví, že začíná docházet čas. Much tolik už nebude a zima je na krku. Obchody už nabízejí vydlabané dýně se strašidelnými úsměvy a vánoční kouličky se už klepou.

Léto asi opravdu končí, zvířata to vědí. To jen my se zase budeme divit.

Autor: Pavel Hewlit | pátek 16.9.2016 19:43 | karma článku: 27,16 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 483x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik